Mljekara Milksan planira izgradnju novog objekta i proširenje kapaciteta

Prema riječima direktora ovog preduzeća, Muhameda Kamerića, osigurali su inicijativna sredstva iz vlastitih prihoda za početak građevinskih radova koji će se izvoditi u sadašnjem krugu firme.

“Planirana investicija iznosi oko tri miliona maraka, a u realizaciji ovog projekta očekujemo pomoć. Ministarstvo poljoprivrede FBiH obećalo nam je podršku u nastojanju da obezbjedimo povoljna kreditna sredstva. Ukoliko ne dođe do realizacije tog aranžmana, u realizaciju projekta ići ćemo korak po korak i pokušaćemo izgurati sve vlastitim snagama”, istakao je Kamerić.

On je precizirao kako projekat podrazumjeva izgradnju poslovnog objekta, a potom i nabavku te instaliranje novih proizvodnih kapaciteta. Sem toga, „Milksan“ je već u proceduri nabavke sopstvenog pogona za proizvodnju ambalaže koji će biti instaliran u blizini Čaplja.

“Građevinski projekat podrazumjeva rušenje dijela prostorija u kojima smo smješteni, te izgradnju potpuno novih. Kada sve bude okončano, očekujemo povećanje proizvodnih kapaciteta za tri do pet puta. Jedino tako značajnim povećanjem proizvodnje moći ćemo isplatiti našu investiciju”, rekao je Kamerić.

Prema njegovim riječima, ovako značajna ulaganja u mljekarsku proizvodnju govore o tome da ova privredna grana ima pesrpektivu na području Općine Sanski Most i Unsko sanskog kantna. “U narednom periodu država treba da pomogne neposredne proizvođače mlijeka, te da zajednički ispunimo sve potrebne zakonske kriterijume za izvoz naših proizvoda na tržište zemalja Evropske unije”, kaže Kamerić.

On je dodao kako je „Milksan“ uspješno poslovao u protekloj godini te je i pored teških ekonomskih uslova i ograničenja uspio proširiti tržište na gotovo sve gradove u sjeverozapadnoj Bosni. Ova sanska mljekara danas zapošljava 18 radnika te sarađuje sa oko 150 kooperanata.

 

dobrevijesti.tv