FK Sarajevo kandidovao šampionske generacije kluba za Šestoaprilsku nagradu

Fudbalski klub Sarajevo kandidovao je šampionske generacije 1966/67. i 1984/85. za dobivanje “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”, saopštili su iz aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine.

Ova nagrada se dodjeljuje kao najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblastima privrede, nauke, kulture, vaspitanja i obrazovanja, tehnike i tehnologije, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, zaštite čovjekove sredine i u drugim oblastima rada i stvaralaštva, bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unapređenju i razvoju grada Sarajeva.

Bordo klub zvanično je podnio kandidature za pomenute šampionske generacije FK Sarajevo na osnovu raspisanog Javnog poziva o uslovima i načinu predlaganja kandidata za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2016. godini u oblasti sporta.

Prva titula prvaka u gradu Sarajevu

Šampionska generacija Fudbalskog kluba Sarajevo 1966/67. u navedenoj takmičarskoj sezoni Prve jugoslovenske lige donijela je po prvi put naslov prvaka bivše države u Bosnu i Hercegovinu. Uzimajući u obzir izuzetan kvalitet tadašnjeg takmičenja, te činjenicu da su igrači Sarajeva i pored velike konkurencije uspjeli ostvariti zapažen rezultat, historijski za fudbal u gradu Sarajevu, ali i za bosanskohercegovački fudbal, u klubu smatraju da prva šampionska generacija Fudbalskog kluba Sarajevo 1966/67. itekako zaslužuje biti osvajač “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”.

Sarajevo je u pomenutoj sezoni sa ukupno 42 osvojena boda i učinkom od 18 pobjeda, šest remija i šest poraza osvojilo prvu titulu prvaka Jugoslavije, kada su igrači Bordo kluba iza sebe ostavili zagrebački Dinamo sa 40 bodova i Partizan sa 38 bodova. Niti jedan dotadašnji jugoslavenski šampion u fudbalu nije tako vladao u prvenstvu kao Sarajevo te godine, koje je od 30 odigranih kola, 25 kola provelo na čelnoj poziciji tabele.

“Dva Boška na dva ćoška, Musemija u sredini, za pobjedu ne brini”

Igrači, koji su donijeli prvu šampionsku titulu na bosanskohercegovačko tlo i u glavni grad Bosne i Hercegovine, bili su: Ibrahim Sirćo, Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović, Sead Jesenković, Milenko Bajić, Fahrudin Prljača, Boško Prodanović, Sreten Šiljkut, Ibrahim Biogradlić, Vahidin Musemić, Stjepan Blažević, Boško Antić, Asim Ferhatović, Refik Muftić, Svetozar Vujović, Dragan Vujanović, Boro Beatović, Anton Mandić, Sreten Dilberović, Osman Maglajlija i Miodrag Makić, a ekipu je sa klupe predvodio Miroslav “Meho” Brozović. Najbolji strijelci Fudbalskog kluba Sarajevo u toj sezoni bili su Vahidin Musemić (16 golova), Boško Antić (14) i Boško Prodanović (10).

Zahvaljujući njihovim nevjerovatnim golgeterskim osobinama, pomenuti trojac krasila je čuvena rečenica, koja je postala sinonim sarajevskog fudbala u 60-tim i 70-tim godinama. Ona nije zaboravljena do današnjeg dana, a glasi:”Dva Boška na dva ćoška, Musemija u sredini, za pobjedu ne brini”. Vrijedi spomenuti i činjenicu da je veliki broj igrača, članova prve šampionske generacije Fudbalskog kluba Sarajevo 1966/67 nastupao i za reprezentaciju Jugoslavije, te su na taj način dodatno promovisali kvalitet sporta u gradu Sarajevu.

Engleski velikan na Koševu

Među reprezentativcima vrijedi svakako spomenuti Asima Ferhatovića, Mirsada Fazlagića, Fahrudina Prljaču, Vahidina Musemića, Fuada Muzurovića i druge. “Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva” ova legendarna generacija dobila bi zasluženo priznanje, smatraju iz kluba, a uz sve to u obzir uzimaju i neizmjeran doprinos popularizaciji sporta u gradu Sarajevu, te samog grada u bivšoj državi, ali i širom starog kontinenta.

Vrijedi istaći, nakon osvajanja šampionske titule u sezoni 1966/67, Sarajevo je na Olimpijski stadion “Asim Ferhatović-Hase” dovelo jedan od najvećih klubova u Evropi, slavni engleski Manchester United, sa kojim je meč pratilo i više od 40.000 gledalaca.

Drugi trofej prvaka u historiji FK Sarajevo

Druga šampionska generacija Fudbalskog kluba Sarajevo ostvarila je značajan uspjeh osvojivši po drugi put u klupskoj historiji trofej prvaka Jugoslavije. Uoči samog početka sezone, sportska javnost je davala male šanse Sarajevu u pohodu na titulu, a izabranici trenera Boška Antića su već u prvih nekoliko kola pokazali svoj pravi kvalitet, te su se ustalili na samom vrhu ligaške tabele.

U jednoj od najzanimljivijih fudbalskih sezona na ovim prostorima ikada, Sarajevo je pitanje gdje odlazi šampionski pehar riješilo u posljednja tri kola, kada su pobjedama protiv Iskre i Crvene Zvezde igrači u Bordo-bijelim dresovima napravili historijski uspjeh. Šampionska generacija FK Sarajevo iz sezone 1984/85. donijela je našem klubu drugi put pehar prvaka, a gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini novi, značajni fudbalski uspjeh.

Vrijedi istaći da je trofej osvojen u sezoni 1984/85. ujedno i posljednji fudbalski trofej, kojeg je jedan bosanskohercegovački klub osvojio u državnom prvenstvu Jugoslavije. Sarajevo je na kraju pomenute sezone imalo 48 osvojenih bodova, četiri više od drugoplasiranog Hajduka, a devet od beogradskog Partizana, koji je zauzimao treće mjesto. Bordo klub je ostvario učinak od 19 pobjeda, 10 neriješenih rezultata, te pet poraza, uz gol razliku +21.

Stručni štab u sastavu Boško Antić, Mirsad Fazlagić, Milenko Bajić i Denijal Pirić predvodio je igrače Sarajeva do novog pehara, a u sezoni 1984/85 nastupe su zabilježili: Đurković Miloš, Hadžibegić Faruk, Musemić Husref, Pašić Predrag, Jakovljević Dragan, Vukičević Slaviša, Merdanović Senad, Jozić Davor, Janjoš Mehmed, Hadžialagić Edim, Radeljaš Ferid, Kapetanović Mirza, Milak Nihad, Švrakić Zijad, Jurišić Goran, Vujičević Ivica, Bošnjak Tomislav, Božović Dragan, Irfan Handžić, Petković Vladimir, Raičković Dejan, Hošić Esad i Nikolić Agim. Najbolji pojedinci Sarajeva u pomenutoj sezoni bili su Husref Musemić, sa 19 postignutih golova, te Predrag Pašić i Dragan Jakovljević. Pomenuti dvojac se devet puta upisao u strijelce. Vrijedi istaći i dobar učinak Faruka Hadžibegića, Slaviše Vukićevića, Mehmeda Janjoša i drugih.

Šampionska generacija 1984/85. ostvarila je značajan sportski uspjeh u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo, ali i grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Sjajnim utakmicama, vrhunskim potezima i golovima osvojen je novi trofej prvaka, te je obezbijeđen internacionalni nastup, a mnogi igrači naše šampionske generacije kasnije su nastupali za reprezentaciju Bosne i Hercegovine i obnašali dužnost selektora raznih reprezentativnih selekcija. S tim u vezi, u klubu smatraju da šampionska generacija 1984/85. itekako zaslužuje da dobije “Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva“ obzirom na značaj ostvarenog sportskog uspjeha.

 

klix.ba