Počinje projekt pomoći poljoprivrednicima u komercijalizaciji proizvodnje

Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) u listopadu prošle godine je Bosni i Hercegovini odobrio sredstva od 30,22 milijuna dolara, a tog iznosa oko 13,7 milijuna dolara su kreditna sredstva, a 780.000 dolara grant sredstava, dok će oko pet milijuna dolara osigurati Međunarodni fond OPEC-a.

Glavni cilj Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP)  je pomoći malim poljoprivrednicima da pređu s poljoprivrede za vlastite potrebe na komercijalnu poljoprivrednu proizvodnju, te podržati razvoj nefarmskog poslovnog sektora. Predviđeno je da projekt bude implementiran u  27 općina u Federaciji i 20 općina u Republici Srpskoj.

Njegov cilj je povećanja prosječnih prihoda kućanstava iz poljoprivrednih izvora za oko 30% te povećanje zaposlenosti žena i omladine za 5% do 10%.

Jedna od općina iz Federacije koja će dobiti sredstva za razvoj ruralnog poslovanja je i Općina Bosanski Petrovac. Prema prethodnim najavama ona bi trebala dobiti oko milijun KM sredstava.

Iz ove Općine za Akta.ba kažu da je na sastanku održanom u Bihaću 23.prosinca/decembra 2015. direktor programa IFAD-a za BiH Halil Omanović najavio da će aktivnosti vezane za ovaj projekt početi polovinom veljače/februara ove godine.

Za svaku regiju bit će određen zaseban koordinator koji će posjetiti svaku općinu i na taj način saznati koje su najveće potrebe svake od njih, a u svibnju očekuju početak realizacije projekta koji će trajati tri godine.

”Općinski službenici već obavještavaju poljoprivrednike o projektu i već ima dosta interesa od strane poljoprivrednih proizvođača”, navode u ovoj Općini.

Na području Bosanskog Petrovca su i prije realizirani projekti iz sredstava IFAD-a. U razdoblju od 1997.-2011. taj iznos je kretao oko 2.000.000 KM. Do sada su sredstva pretežno ulagana u poljoprivrednu proizvodnju i insfrastrukturu.

“Ulaganje je imalo velikog značaja za poljoprivrednu proizvodnju jer su se poljoprivrednim proizvođačima poboljšale prometnice, vodovodi, unaprijedila poljoprivredna mehanizacijaa, a i povećao se broj osnovnog stada”, navode iz ove Općine.

Ciljna skupina projekta su mali poljoprivredni proizvođači zainteresirani za komercijalnu poljoprivredu,udruge proizvođača i zadruge, koje su orjentirane prema malim poljoprivrednim posjednicima, i njihovog povezivanja radi zajedničkog i boljeg pristupa tržištu, te nezaposlene žene i omladina bez zaposlenja zainteresirani za farmsko ili nefarmsko zaposlenje u poduzećima u ruralnim područjima uz adekvatnu plaću.

 

akta.ba