Top 5 besplatnih FTP klijenata

FTP je skraćenica za File Transfer Protocol, odnosno protokol za razmjenu datoteka. FTP poslužitelj je mrežna usluga koja korisniku omogućuje preuzimanje (download) datoteka iz arhive kojom poslužitelj raspolaže.

FTP klijenti su programi napravljeni kako bi omogućili i olakšali korisniku razmjenu datoteka između lokalnog i udaljenog računala. Za spajanje na udaljeno računalo, primjerice na web server na kojem se nalaze vaše web stranice, potrebni su korisnički podaci koje ste dobili od vaše hosting tvrtke. Podaci koji su potrebni za spajanje su hostname (ime servera, IP adresa servera ili najčešće adresa oblika “ftp.ime_domene”), te username i password za pristup korisničkom računu.

1. FileZilla je brz, pouzdan i u potpunosti besplatan FTP klijent. Svojim jednostavnim i preglednim sučeljem osvojit će vas na prvi pogled. Posjeduje i tzv. QuickConnect gdje možete parametre spajanja upisati u svega par sekundi nakon čega može početi spajanje na zadanu mu ftp lokaciju. FileZilla radi iznimno stabilno i brzo, i skoro da nismo naišli na neku ozbiljniju grešku, pa možemo odmah čestitati čovjeku imena Tim Kosse koji predvodi čitav tim programera koji rade na slijedećim generacijama ovog odličnog i u potpunosti besplatnog FTP klijenta.

Preuzmi

 

2. Cyberduck je još jedan open-source FTP klijent koji nudi podršku za Windows i Mac OS. Nudi podršku za FTP, SFTP, OpenStack Swift, WebDAV i Amazon S3. Tu je i podrška za korištenje Google Cloud Storage i Rackspace Cloud datoteka, što ga čini jednostavnim za upravljanje web stranicama.
Grafičko korisničko sučelje od Cyberduck je toliko impresivno, pogotovo s obzirom na lakoću u smislu pregledavanja datoteka! Brzi pogled značajke omogućuje vam da imate pregled datoteka.

Preuzmi

 

3. FireFTP je besplatan, siguran FTP klijent za Mozilla Firefox koji pruža jednostavan i intuitivan pristup FTP serverima. Integracija u sam Firefox je bezbolna i radi bez prijekorno.FireFTP također uključuje više naprednih značajki kao što su: SSL enkripcija, sinkronizacija direktorija, katalog usporedbe, hashing datoteke i još mnogo toga!

Preuzmi

 

4. WinSCP je grafički SFTP klijent otvorenog koda i FTP klijent za sustav Windows. Također je podržan i nasljedni SCP protokol. Glavna funkcija programa je osigurano kopiranje datoteka između lokalnog i udaljenog računala.

Preuzmi

 

5. Free FTP dolazi iz CoffeeCup Software Inc, a to je besplatna verzija Direct FTP. Ipak, kao FTP klijent, Free FTP obavlja vrlo dobro zadatke koji se nađu pred njim, s svojim minimalističkim i lako upotrijebljivim sučeljem. Nudi podršku za razne protokole kao što su FTP, SFTP i FTPS i ima podršku HTTP.

Preuzmi