Avio-linija: Sarajevo – Banja Luka 15 minuta?

Put od Banje Luke do Sarajeva mogao bi da traje samo 15 minuta. Naime, toliko traje let avionom od najvećeg grada u RS do Sarajeva. Kuvajtski biznismen Abdulah Al-Tamar sljedeće sedmice dolazi u Mahovljane da pokuša da dogovori avionsku liniju Banja Luka-Sarajevo-Kuvajt City.

“Vjerujem da će to biti idealno i da će biti dobra cijena, ali isto tako – moramo i mi dogovoriti dobru cijenu za gorivo”, izjavio je Abdulah Al-Tamar, kompanija “Grifon Air” iz Kuvajta.

Miroslav Janjić još nije čuo za dolazak Kuvajćana u Banju Luku tako da ne bi sa preuranjenim prognozama. Ipak kaže da je otvoren za svaku vrstu pregovora.

“Svako interesovanje od strane svih avio operatora je za nas posebno i naravno, mi ćemo učiniti sve da se približimo njihovim interesovanjima uvažavajući naše, kako kratkoročne, tako i dugoročne interese”, istakao je Miroslav Janjić, generalni direktor Aerodroma Banjaluka.

Kuvajćanin koji, između ostalog, logistikom snabdjeva američku vojsku, kaže da i Banjalučanima ima puno toga da ponudi. Baš kao i svojim zemljacima koji žele da posjete grad na Vrbasu. Kapacitet aviona nije ispod 160 sjedišta. Tu je čak i biznis klasa, za čitave porodice. Ideju o novoj avio liniji podržava i ambasador Bosne i Hercegovine u Kuvajtu.

“U okviru bilateralne posjete koja je bila u novembru ispred Ministarstva vanjskih poslova, posjetom Igora Crnadka, dogovorili smo da u narednom periodu gospodin Abdulah posjeti Banjaluku i razgovara o mogućnostim”, kazao je Mehmed Halilović, ambasador Bosne i Hercegovine u Kuvajtu.

Pošto mogućnosti banjalučkog aerodroma u posljednje vrijeme i nisu baš za pohvalu, svaka ponuda je, čini se, dobrodošla. Ako se broj letova uporedi sa Sarajevom i Tuzlom razlika je ogromna. Tako se, na primjer, samo iz Sarajeva leti na 12 različitih destinacija. Kako sada stvari stoje, najviše zainteresovanih putnika bi, u slučaju da se postigne dogovor, bilo na relaciji Banja Luka-Sarajevo. Kuvajćani svoju računicu vide na eventualnim turistima koji bi posjetili BiH. Sa druge strane, za većinu putnika iz Republike Srpske čak i najjeftinije povratne karte za Bliski istok izgledaju kao nedostižan luksuz.

Prošlo ljeto bili su organizovani direktni letovi na relaciji Kuvajt-Sarajevo. Cijena karte bila je oko 2000 KM. U slučaju da se dogovori let od Kuvajt Cityja do Banjaluke karta će biti nešto skuplja, pa ko voli nek izvoli.

 

akta.ba