Crnogorska dijaspora za devet mjeseci 2015. u domovinu poslala 275,7 miliona eura

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i crnogorski iseljenici transferisali su u domovinu u prvih devet mjeseci 2015. godine 275,7 miliona eura.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) je navedeno da se od ukupnog priliva doznaka, 165,5 miliona eura odnosilo na kompenzacije zaposlenih, odnosno na plate rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu. Na lične transfere odnosilo se 84 miliona eura, dok se 26,2 miliona eura odnosilo na priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja.

Iz Centralne banke Crne Gore su za objašnjeno da su, u skladu sa novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju Centralna banka primjenjuje od 2014. godine, lični transferi nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korištenog koncepta radničkih doznaka.

Osim radničnih doznaka koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana. Crna Gora tradicionalno najveći priliv doznaka ostvaruje iz Srbije, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Švajcarske, Singapura i Velike Britanije.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i državama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

 

anadolija