Bosna i Hercegovina trostruko povećala izvoz u Pakistan

Ekonomska diplomatija je najvažnija stvar kojom se trebaju baviti bh. ambasade u ovom trenutku bez obzira na udaljenosti između zemalja, ocijenio je u razgovoru za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević.

Pakistan i Bosna i Hercegovina su dvije udaljene zemlje, različite po veličini i broju stanovnika, ali su u isto vrijeme dvije izuzetno prijateljske zemlje što dodatno može olakšati razvoj ekonomskih odnosa koji su tek u posljednje dvije godine krenuli uzlaznom putanjom.

U Pakistanu, kaže Makarević, imaju percepciju da je BiH zemlja koja je, manje-više, još uvijek u ratnim okolnostima, ali ovaj bh. diplomata nastoji promijeniti takvu sliku o našoj zemlji.

– Ono što pokušavam njima predstaviti je da smo mi zemlja u usponu koja ima više od 5.000 dolara BDP po glavi stanovnika, koja je kao takva je na putu ka Evropskoj uniji i NATO integracijama, ali i zemlja koja u dogledno vrijeme pruža mnogo toga investitorima kada se etabliraju u BiH – pojasnio je Makarević.

Ističe i da BiH ima problem s izvoznim kvotama, još uvijek nema posebne namete za izvoz tako da bi to moglo biti interesantno za pakistansku proizvodnju koja je velika i fokusira se na tekstil, kožu, sportsku trikotažu.

Pakistanske firme tako bi u BiH mogle otvoriti svoje fabrike gdje bi, nakon što uvezu svoje polufabrikate, robu završavali u BiH i dalje je slali u zemlje Evropske unije ili svijeta.

– Na taj način bi imali dvostruku korist – izvoz iz Pakistana, a ovdje bi se kreirala nova radna mjesta. To je ono što pokušavamo realizirati u Pakistanu – objašnjava Makarević.

Iznio je podatak da je BiH višestruko povećala izvoz u Pakistan koga ranije gotovo da i nije bilo. Tako je 2013. godine izvoz iznosio 150.000 dolara, ali već 2014. godine povećan je na milion dolara, dok je u 2015. godini bio oko 3,3 miliona.

– Sada smo u eksponencijalnom porastu izvoza iz BiH prema Pakistanu što se do sada nije nikada desilo. Mi njima izvozimo municiju i to se može pospješiti i u perspektivi protežirati na druge produkte. To su segmenti u kojima možemo pospješiti saradnju samo treba zajedničkog napora – smatra ambasador.

Podvukao je i da je Pakistan počeo uvoziti kožne jakne u BiH, dodajući da su kupci zadovoljni ovim proizvodom, a upravo su to načini na koje se može pospješiti bilateralna trgovinska saradnju u svakom pogledu, zaključio je u razgovoru za Fenu ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević.

 

fokus.ba