Avion s odvojivom kabinom za spašavanje putnika

Ukrajinski inovator patentirao sustav za spašavanje putnika u slučaju zrakoplovne nesreće.

Prema statistikama Međunarodne civilne zrakoplovne organizacije ICAO, u posljednjih 10 godina, 8% nesreća u zračnom prometu dogodilo se tijekom uzlijetanja, 71% tijekom leta, a 21% prilikom slijetanja. Pri tome je za 75% nesreća odgovoran ljudski faktor, a za ostale aeromehanički kvarovi.

Kako bi se utjecaj ljudskog faktora čim više smanjio povećanjem najveće moguće sigurnosti zrakoplova, ukrajinski inženjer i inovator Vladimir Nikolajević Tatarenko smatra da je potrebno razviti nove konstrukcijske zahvate u gradnji zrakoplova, kako bi se omogućilo spašavanje putnika, bez obzira došlo do kritičnog kvara na visinama od nekoliko stotina ili nekoliko tisuća kilometara.

On je stoga objavio dva patenta za gradnju zrakoplova, koji omogućuju odvajanje donjeg dijela trupa s putnicima i njihovom prtljagom, koji se nakon toga može sigurno spustiti na kopno ili more pomoću padobrana, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tatarenko navodi da se ovi patenti temelji na tehničkim rješenjima slijetanja koja se dugi niz godina usvajaju u vojnom transportnom zrakoplovstvu.

Također navodi da se za izradu novih zrakoplova mogu koristiti kevlar i ugljični kompoziti za trup, krila, flapove, spojlere, krilca i rep, što će kompenzirati dodatnu težinu koju donosi sustav padobrana.

Dakako, svjestan je da bi ovo poskupilo gradnju zrakoplova, kao i avionske karte, no smatra kako bi većina putnika bila spremna dati nekih 15% više novca za dodatnu razinu sigurnosti.

Inženjer poziva sve zainteresirane zrakoplovne tvrtke i investitore da mu se jave ukoliko ih zanima gradnja ovakvih zrakoplova, no za sada nam nije poznato je li ga netko već kontaktirao.

U svakom slučaju, ovo djeluje kao vrlo zanimljiva ideja, no nismo stručnjaci za zrakoplovno inženjerstvo, pa ne možemo reći koliko drži vodu.

 

vidi.hr