Agencija za lijekove uštediće građanima 100 miliona KM

Vršilac dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak izjavio je danas da u BiH mora biti umanjenja cijena lijekova i da bi donošenjem pravilnika o cijenama bila ostvarena ušteda više od 100 miliona KM.

“Pravilnik o cijenama lijekova je u proceduri, a vidjeću šta je potrebno promijeniti u ovom dokumentu da bi što prije bio usvojen. Tržište lijekova u BiH mora biti uređeno bolje nego do sada”, rekao je novinarima Zolak, koji je i član PDP-a.

On je naveo da bi ovaj pravilnik trebalo da bude usvojen do 1. marta ove godine.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da Zolak ima punu podršku ove partije da maksimalno radi na uređenju tržišta lijekova u BiH, odnosno umanjenju njihove cijene.

“U BiH imamo najviše cijene lijekova u odnosu na države ovog regiona. Osnovni zadatak Zolaka mora biti umanjenje cijena lijekova da bi se pomoglo građanima koji ih kupuju”, rekao je Borenović i dodao da Zolak više neće biti odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Govoreći o podnošenju aplikacije za članstvo BiH u EU, Borenović je rekao da će biti dobro ukoliko bude podnesena do kraja ovog mjeseca.

“To je samo faza u procesu pristupanja BiH EU. Da li će aplikacija biti podnesena u januaru ove godine ili neki drugi mjesec nije toliko bitno, koliko opredjeljenje da BiH ide u pravcu evropskih integracija”, kaže Borenović.

Kometarišući hapšenje pripadnika Specijalne policije Republike Srpske zbog pljačke novca, Borenović je ponovio da je to bilo nedopustivo i da bi Narodna skupština Republike Srpske, na posebnoj sjednici, trebalo da razmatra ovo pitanje.

 

nezavisne.com