Zanimljive činjenice o 50 najboljih reprezentacija svijeta: Zmajevi među najvišim i najstarijim

Prosječna visina igrača našeg državnog tima je 185.5 centimetara i po tome su na diobi druge pozicije zajedno sa Slovenijom i Švedskom.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sa Sjevernom Irskom i Senegalom dijeli prvo mjesto kada je u pitanju poredak nacionalnih timova čiji igrači nastupaju u inostranstvu.

Pomenute tri reprezentacije u posljednjim utakmicama nastupile su sa svim igračima koji hljeb zarađuju izvan zemlje za koju igraju. U istraživanju je obuhvaćeno 50 najboljih nacionalnih timova prema FIFA rang-listi.

Divovi sa Balkana

Od reprezentacija iz regiona, najbliža BiH je Hrvatska, koja zauzima 17. mjesto, dok je jedina reprezentacija koja nema internacionalaca Engleska!

Kada je riječ o visini igrača, čini se kako divovi igraju na Balkanu. Reprezentativci Srbije predvode listu s prosjekom od 185.6 centimetara. BiH je odmah iza sa samo jednim milimetrom manje, koliko imaju i Slovenija te Švedska, piše Goal. Svakako, našem timu prosjek popravljaju Milan Đurić (199 cm) i Asmir Begović (198 cm). Hrvatska je na 15. mjestu s prosječnom visinom od 183.7 cm, koliko su visoki i Danci te Senegalci. Na posljednjem mjestu su uvjerljivo najniži Čileanci sa samo 175.6 cm.

Srbijanci predvode i poredak u težini s prosjekom od 80.1 kilograma, koliko imaju i Šveđani. Zmajevi su na 13. mjestu sa 78.4 kg, koliko imaju i Švicarska te Slovačka. Hrvatska je na 18. mjestu s prosjekom od 76.9 kg, koliko imaju i Argentinci. Najlakši su Ekvadorci sa 71.4 kg.

U poretku najmlađih reprezentacija prvo mjesto zauzima Nigerija s prosjekom od 24.7 godina, dok su najstariji Škoti s 29 godina. Hrvatska je 30. s prosjekom od 27.5 godina, koliko ima i Iran, a BiH je 38. s 28.2 godina, koliko ima i Sjeverna Irska.

Pogledamo li postotak igrača koji igraju u Ligama petice, Engleska je uvjerljivo na prvom mjestu sa 100 posto, dok su Nijemci odmah iza s 99 posto. Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića su na devetom mjestu.

Iranaca nema u eliti

Od 25 igrača na koje je Meša računao u posljednjim mečevima baraža za EP protiv Republike Irske njih 13 igraju u najjačim evropskim ligama. To su: Asmir Begović, Muhamed Bešić (Engleska), Edin Džeko, Miralem Pjanić, Senad Lulić, Ervin Zukanović (Italija), Emir Spahić, Ermin Bičakčić, Vedad Ibišević, Toni Sušnjić, Sead Kolašinac (Njemačka), Haris Medunjanin i Izet Hajrović (Španija).

Na posljednjem mjestu je Iran koji nema ni jednog igrača iz Liga petice, dok su Rusi odmah iznad s 0.7 posto.

 

faktor.ba