Zumba

Zumba je vrsta fitnessa koji djeluje na sve skupine mišića.

Vježbajući zumbu, istovremeno ćete oblikovati i učvrstiti noge, stražnjicu, trbušnu muskulaturu, ruke, ramena, leđa i prsa. Također pozitivno utječe na kardiovaskularni i kardiorespiratorni sustav ta na smanjenje potkožnog masnog tkiva. Kombinirajući brze i spore latinoameričke ritmove s popularnom glazbom različitih žanrova te koristeći se jednostavnim i zavodljivim plesnim koracima ovim načinom vježbanja smanjuje se potkožno masno tkivo, jača se muskulatura, poboljšava koordinacija ali i raspoloženje.

“To je  izrazito veseli način vježbanja koji mami osmjeh na lice, ali istovremeno je i vrlo naporan jer se žene vrlo dobro oznoje i istreniraju“, kaže instruktorica zumbe u OrlandoFit Fitness Kaptolu Ivona Forenbaher.
zumba2

Namijenjena je svim dobnim skupinama bez obzira imate li plesnog iskustva ili ne, u kakvoj kondiciji je vaše tijelo te jeste li muškarac ili žena. U vježbu su ukomponirani različiti plesovi – salsa, reggaeton, cumbia, ali ovisno o instruktoru, dio zumbe može biti i tango, bachata, calipso, quebredida, belly dancing, hip hop, lambada, rock & roll, twist i drugi.

Kako izgleda sat zumbe?

Sat zumba fitnessa traje 55 minuta. Započinje zagrijavanjem gdje se koriste osnovni koraci iz različitih plesova kao što su merengue, salsa. Zatim slijedi kardio dio tijekom kojeg se postepeno različitim kombinacijama osnovnih koraka i ritmova podiže intenzitet vježbanja te prelazi iz jedne vrste plesa u drugu – kao što su primjerice merengue, salsa, reggaeton, cumbia. Nakon kardio dijela slijedi cool down (smirivanje intenziteta) te istezanje ili idu vježbe snage pa onda istezanje.

Iako će slučajnom promatraču izgledati kao da svi vježbaju uz naučenu koreografiju na pojedinu pjesmu, u zumbi nema koreografije. To je zato što nema puno koraka za pamtiti (3 do 5 za svaku pjesmu) i sama pjesma vodi svojim ritmovima. Na svaku pojedinu melodiju izvodi se nekoliko koraka koji se izmjenjuju ovisno o samoj pjesmi, refrenu, pa vježbači sami osjete kad nastupa promjena koraka, a oni koji duže dolaze već znaju i na pojedine pjesme otplesati cijelu kombinaciju.

Zumba ruši barijere

Atmosfera na treningu je vesela čak i onima koji se nikad nisu usudili vježbati u grupi, ili nikad nisu plesali jer misle da nemaju ritma. Svima njima ova vrsta vježbanja ruši barijere i s vremenom koraci dolaze sami od sebe. Zabavni ritmovi, jednostavni plesni koraci i vesela atmosfera ljudima stvaraju želju da dolaze na treninge, a biti uporan i vježbati u kontinuitetu jedan je od važnijih principa kojih bi se čovjek trebao držati ako želi postići rezultate.

“Ako žena želi smršaviti i dati tonus mišićima ovo je idealan trening za nju. Istopit će masno tkivo ali s druge strane će i formirati mišićna masa”, kaže Ivona.

Zumba fitness se dijeli u više vrsta:

klasični
zumba gold
zumba toning
aqua zumba
zumba tonic
zumba in the circuit

 

she.hr