Švedska počela sa implementacijom šestosatnog radnog vremena

Švedska je i zvanično počela uvoditi šestosatno radno vrijeme, kako bi povećali produktivnost i radnike učinili sretnijim, prenosi Science Alert.

Poslodavci diljem ove skandinavske zemlje počeli su sa ovim “eksperimentom”, a tvrde da im se već višestruko isplati. Radnici odrade mnogo više posla nego li za osam sati, a pri tome imaju dosta više vremena za sebe i za porodicu.

Automobilska kompanija Toyota, koja se nalazi u Geteborgu, je prije 13 godina uvela ovaj sistem, a njeni radnici se smatraju “najsretnijim” uposlenicima u zemlji.

Filimundus, programerska baza je testno uvela šestosatno radno vrijeme još prošle godine, i tvrde da im se to isplati mnogo više nego li osam sati rada.

Naši uposlenici su koncentrisani na posao. Osam sati rada nije efektno uopće. Radno vrijeme smo ‘izmiksali’ sa pauzama, i tako smo povećali produktivnost. Naši radnici sada imaju vremena za privatne obaveze”, saopštili su iz kompanije.

S druge stane, uposlenicima ove firme sada nije dozvoljeno vrijeme provoditi na društvenim mrežama, sastanci se svode na minimum, kao i sve aktivnosti koje pažnju odvraćaju s poslovnih obaveza.

Science Alert piše da je doktorima i medicinskom osoblju diljem zemlje također uvedeno šestosatno radno vrijeme.

Podsjećamo, šestosatno radno vrijeme, prvobitno je sredinom prošle, 2015. godine uvedeno u starčke domove kao eksperiment, a obzirom na uspješnost, čini se da će to postati praksa u cijeloj zemlji.

 

akta.ba