Dvanaesto Evropsko prvenstvo u rukometu za muškarce počinje danas u Poljskoj i trajat će do 31. januara ove godine.

Najozbiljniji kandidat za osvajanje prvog mjesta je Francuska koja ujedno i brani zlato osvojeno na prošloj kontinentalnoj smotri u Danskoj.

Pored Trikolora, šansu iz drugog plana pokušat će iskoristiti Danaska i Španija, a među favorite se ubraja i domaćin Poljska.

U grupi A snage će odmjeriti Poljska, Francuska, Makedonija i Srbija. Grupu B čine Hrvatska, Bjelorusija, Island i Norveška. U grupi C nadmetat će se Španija, Švedska, Njemačka i Slovenija, dok će u grupi D igrati Danska, Mađarska, Rusija i Crna Gora. U drugi krug idu tri najbolje reprezentacije, a onda se formiraju nove grupe.

Prvenstvo Evrope bit će kvalifikaciono za Olimpijske igre u Riju, a učešće će osigurati prvak Starog kontinenta, dok će u dodatne kvalifikacije otići dvije najbolje plasirane selekcije.

Osim toga, Francuska, Poljska, Španija, Danska, Hrvatska, Njemačka i Slovenija su već ovjerile vizu za Brazil, pa bi u nekim računicama i deveta pozicija mogla biti dovoljna za kvalifikacioni turnir.

Zanimljivo, jedina reprezentacija s prostora bivše Jugoslavije koja se nije plasirala na EP je Bosna i Hercegovina.

Utakmice će se igrati u pet gradova, Lodzu (dvorana kapaciteta 13.800 gledalaca), Katowicama (11.500), Tricityju (11.500), Vroclawu (10.000) i Krakowu (15.300) u kojem će održati finale 31. januara.

Na dosadašnjih 11 prvenstava najviše uspjeha ima Švedska sa četiri zlata. Francuzi su tri puta bili prvaci Starog kontinenta, dok su Danci dva puta dotakli vrh. Po jedno zlato osvojili su još Rusija i Njemačka.

U petak, 15. januara, snage će odmjeriti Hrvatska – Bjelorusija u 16:00 sati, Francuska – Makedonija u 18:00 sati, Island – Norveška u 18:15 sati i Poljska – Srbija u 20:30 sati.

 

klix.ba