U Švicarskoj mole građane da ne plaćaju porez jer imaju previše novca

U Švicarskoj se pojavio problem koji bi hrvatski političari sasvim sigurno vrlo brzo riješili – imaju previše novca, piše index.hr

Porezne vlasti kantona Zug ukinule su povlastice za rano plaćanje poreza i zamolili građane da što je više moguće odgode plaćanje svojih poreznih obaveza, javlja Financial Times.

U Švicarskoj su kamatne stope u bankama negativne, što znači da klijenti moraju praktički plaćati bankama čuvanje novca, pa kanton Zug ne želi akumulirati gotovinu, kako bi izbjegao plaćanje kamata.

Prema procjenama Financial Timesa, Zug će na taj način uštedjeti oko 2,5 milijuna švicarskih franaka godišnje.

“S obzirom da još uvijek vladaju niske kamatne stope, te da bi morali plaćati negativni kamatu, Kanton nema razloga poticati porezne obveznike na žurno plaćanje poreza… Upravo suprotno, naš je interes da obveznici poreze plaćaju što kasnije – kako bi imali manje troškova kamata”, navodi se u priopćenju kantona Zug.

Švicarska središnja banka krajem 2014. godine uvela je negativnu kamatnu stopu kako bi smanjila potražnju za vlastitom valutom, jer su procijenili da im prejaki tečaj šteti gospodarstvu.

 

index.hr