Rukotvorine iz Bosanskog Petrovca na poštanskim markama BH Pošta

Motiv Rukotvorine – bosanski ćilim, koji oslikava autentični dezen ćilima iz Bosanskog Petrovca, štampan je decembarskom izdanju poštanskih maraka BH Pošta.

 Nakon 2011. godine kada su BH Pošte izdale prigodnu markicu sa likom književnika Skendera Kulenovića, u čast 100 godišnjice rođenje ovog velikana iz Bosanskog Petrovca, ove godine su pošte odlučile izdati redovnu poštansku markicu sa motivima koji oslikava rukotvorine iz ovog malog grada podno Grmeča.

“Izbor motiva ćilima za ovogodišnju poštansku marku ima veliki značaj na popularizaciju autentične kulturne baštine iz Bosanskog Petrovca, kroz koju će biti otrgnut od zaborava ćilim, domaća rukotvorina koja i danas krasi mnoge domove u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta”,  rekao je načelnik Zlatko Hujić.

Poštanska marka se već našla u prodaji i štampana je u vrijednosti od 5 KM, što je najviši iznos vrijednosti neke markice BH Pošta u proteklih 5 godina, pa će biti korištena samo za poštu većih vrijednosti i postati će privlačnija za filateliste.

 

dobrevijesti.tv