Povratak Technics SL-1200 direct drive gramofona

Za mnoge ljubitelje vinila će informacija da je Technics na CES-u najavio povratak svog direct-drive gramofona biti velika vijest. Radi se o limited edition modelu Grand Class SL-1200GAE – povodom pedesetogodišnjice osnutka tvrtke – i non-limited modelu Grand Class SL-1200GN.

Oba modela se temelje na novo dizajniranom direct-drive motoru i namijenjeni su audiofilima koji žele nanovo otkriti i iskusiti jedinstvenu toplinu zvuka, karakterističnu za analogne gramofonske ploče.

gramofon2

Technics je ovaj model gramofona prvi put predstavio tržištu 1972. godine kao gramofon za kvalitetnu reprodukciju vinila u kućnim Hi-Fi sustavima, no ubrzo je našao primjenu u noćnim klubovima i radio stanicama. Razlog tome je bio izuzetno kvalitetan i precizan motor na direktni pogon (Direct Drive), odlična kvarcna kontrola vrtnje tanjura, mogućnost «cratchinga» te kvalitetna izrada gramofona koja je minimalizirala osjetljivost na smetnje, zavijanje i podrhtavanje što je preduvjet za korištenje na mjestima velike eksploatacije.

Za vrijeme njegove proizvodnje, do jeseni 2010. godine, gramofon je doživio više modifikacija koje su imale svoje ekstenzije u samom nazivu modela, no i dalje najpopularnija verzija nosi oznaku SL-1200MK2.

Povratak popularnosti vinila na svjetskom tržištu primoralo je tvrtku da gramofon vrati u svoju ponudu. Tržište je pozitivno reagiralo na vijest o povratku gramofonske ikone, a što je Technics uradio na njegovom poboljšanju u odnosu na prethodne verzije, saznajemo iz njihove objave za medije.

“Kada je riječ o standardnim analognim gramofonima, kvaliteta zvuka obično je bila narušavana blagim vibracijama motora i rotacijskim fluktuacijama brzine, poznate pod engleskim nazivom “cogging”. Međutim, kombinirajući znanje i stručnost koje proizlazi iz činjenice da je riječ o kompaniji koja je izumila direct-drive gramofone s novodizajniranim bezjezgrenim motorom, “cogging” može biti odstranjen. Čak i najmanje potencijalne vibracije motora mogu biti odstranjene zahvaljujući visoko-preciznim rotirajuće postavljenim senzorima kojima upravlja sustav pod kontrolom mikroprocesora – radi se o karakteristici koja je jedinstvena novom Technicsovom gramofonu.

Technicsov gramofon za cilj ima pružiti najprecizniju moguću kontrolu vrtnje oslanjajući se na enkoder koji se nalazi na dnu motora i koji precizno detektira kut vrtnje.

Štoviše, konstrukcija s duplim rotorom smanjuje opterećenje na ležaj težinom, istovremeno zadržavajući visoki zakretni moment te smanjujući sitne vibracije tijekom vrtnje. Zbog toga reproducira topao zvuk i suptilne nijanse glazbenog izraza analogno upisanog u površinu ploče koje ljubitelji vinila toliko cijene.

Troslojni tanjur za radio emitiranje
Tanjur gramofona je troslojne konstrukcije, sazdan od čvrsto povezanog teškog mesinga i lijevane ploče aluminija te prigušne gume preko cijele stražnje stranice. Time se eliminiraju neželjene rezonancije, postiže visoka čvrstoća i prigušuju vibracije. Uglađena i stabilna vrtnja i inertnost konstrukcije nadmašuju čak i Technics SP-10MK2, direktno pogonjen gramofon koji je nekad predstavljao standard na radio stanicama širom svijeta.

Vrlo prigušena ručka
Gramofonska ručka izrađena je od lakog materijala (aluminij kod SL- 1200G i magnezij kod SL-1200GAE), hladno vučenog radi poboljšanih karakteristika samog materijala i povećanog prigušnog efekta.
Osim toga, povećana osjetljivost pri pokretanju postiže se upotrebom  tradicionalnog  Technicsovog kardanskog ovjesa s vodoravnim i okomitim rotacijskim osima koje se presijecaju u jednoj centralnoj točki, kao i vrlo preciznim ležajevima u obrađenim kućištima.

Četveroslojna konstrukcija kućišta
Vrlo precizno obrađen aluminijski gornji sloj debljine 10 mm dodan je na troslojnu konstrukciju  od lijevanog aluminija,  od aluminija Bulk Moulding Compound – a (BMC) i superteške gume, poznatu iz modela SL-1200MK5. Ova četveroslojna konstrukcija kombinira visoku čvrstoću i kvalitetnu završnu obradu i dojam.”

gramofon3

Kako bi proslavili puštanje u prodaju novog SL-1200 gramofona, Technics će najprije u prodaju, povodom pedesetogodišnjice osnutka tvrtke, tijekom ljeta pustiti limited edition model Grand Class SL-1200GAE. Model će imati pločice s ograničenom količinom serijskih brojeva, a na globalnoj razini će biti dostupan u 1200 primjeraka. S druge strane, model Grand Class SL-1200G na tržište će biti pušten tijekom zime 2016. godine.

Technics Grand Class SL-1200G/1200GAE) nudi standardne brzine okretaja (33 1/3 okr/min, 45 okr/min, 78 okr/min), promjenjivu kontrolu brzine (±8%, ±16%), dimenzije s poklopcem su 453 x 170 x 372 mm (ŠxVxD), masa 18 kg, a najavljena cijena će se kretati oko 4.000 američkih dolara. S novom cijenom neće biti baš sretni zainteresirani kupci, pogotovo ako se zna da je cijena prije prekida proizvodnje 2010. godine bila 1.700 američkih dolara.

U tvrtki napominju da su tehnološka poboljšanja tolika da opravdavaju ovaj porast cijene, a svi oni zaljubljenici kojima je ovo previše neka pričekaju kraj godine kada na tržište dolazi njegova jeftinija verzija.

 

hifimedia.hr