Kako otvoriti ISO datoteku

ISO file format je veoma čest format na koji nailazimo ako skidamo fajlove sa Interneta. ISO (International Organization for Standardization) format je u stvari preslikan sadržaj celog CD-a, DVD-ja ili Blu-ray diska.

Baš zato je veoma koristan i često se koristi u slučajevima kada želimo da pošaljemo CD ili DVD preko Interneta. Na svakom disku nezavisno od njegovog sadržaja, uglavnom postoji po nekoliko fajlova i nepraktično je slati sve fajlove pojedinačno preko Interneta.

Nažalost ISO fajl se ne može koristiti kao takav. Nakon skidanja ovog formata imate tri opcije:

1) da narežete ISO fajl nazad na CD ili DVD. Za ovo su vam potrebni programi koji omogućavaju narezivanje slika na CD ili DVD. Nakon narezivanja dobijate CD ili DVD koji je identičan originalu i sa koga možete slobodno da raspolažete fajlovima. Neki od besplatnih programa koji se mogu koristiti su: ImgBurn ili ISO Recorder. Potrebno je da samo instalirate neki od ovih programa, izaberete opciju Burn i počnete sa narezivanjem.

2) da raspakujete ISO fajl. Za otvaranje ISO fajla takođe je potrebno da imate instaliran određen program. Program koji preporučujemo je 7 zip. Nakon instalacije potrebno je da kliknete desnim klikom na ISO fajl, izaberete 7 zip i kliknete na opciju Open Archive. Zatim samo odaberete Extract i dobićete fajlove sa kojima možete da radite.

3) Upotreba alata kao što je npr. Daemon Tools, koji je veoma učinkovit program koji je uz to i veoma jednostavan za korištenje. Osim što omogućuje brz način za mount-tovanja ISO datoteke (proces kojim se omogućuje dostupnost ISO datoteke), ovaj alat vam omogućuje da mount-ujete više vrsta Slika, uključujući BIN / CUE, APE / CUE, NRG, MDS / MDF, CDI i ostale, na virtualni drajv. Možete kreirati nove arhive, pa čak i snimiti postojeće na optičke diskove.