Reforma školstva u Hrvatskoj: Ukida se opći uspjeh na kraju godine

Od iduće školske godine kreće nova reforma u osnovnim školama u koju će eksperimentalno  biti uključeno samo 60 škola u Hrvatskoj.

Za Index je to potvrdila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. Upravo njezin sindikat čine učitelji u osnovnim školama koji su detaljno proučili novu Kurikularnu reformu.

“Reforma je podijeljena na nekoliko stupnjeva i provodit će se po školskim godinama. Tako od iduće školske godine prvo kreće 60 osnovnih škola s novitetom koji se odnosi na ukidanje brojčanih ocjena u 1. i 2. razredu. Umjesto ocjena djeca će imati opisno ocjenjivanje.

Međutim nije dobro ukidanje brojčanih ocjena jer ih djeca uvijek traže, a učitelji će pak imati daleko manje vremena za rad s učenicima. Umjesto da napišu jednu ocjenu oni će morati detaljno davati opisne ocjene. Upravo je sporno to  što se smanjuje vrijeme za kvalitetan rad učitelja, oni se dodatno zadužuju dok su im s druge strane plaće sve manje”, rekla je Šprem.

“Nije dobro ukidati ocjene”

Kazala je kako opisno ocjenjivanje ima smisla, ali da svakako treba postojati i brojčano.

Da bi učitelj napravio opisno praćenje za sve u razredu ili će kaže, morati duže ostajati u školi ili će cijelo vrijeme pisati doma.

“Drugi novitet od iduće godine koji će se odvijati u 1., 3. 5. i 7. razredu u odabranih 60 škola bit će novi udžbenici i digitalni materijali. Uvest će se i informatika od prvog razreda osnovne te će se u škole nakon dugo vremena vratiti predmet domaćinstvo, što smatramo da je izuzetno dobro”, rekla je Šprem.

“Učiteljima dati da budu kreativni i da djeca ne uče sve na pamet”

Otkrila nam je i kako će se za pet godina, od školske godine 2021. krenuti s devetogodišnjim obrazovanjem. Djeca će tako pohađati 9. razreda osnovne škole. Što se tiče tog proširivanja osnovne škole ne znam koliko ono ima smisla, naime, neke zemlje koje su uvele devetogodišnje osnovne škole smatraju da to nije dobro”, kazala je Šprem.

Kazala je kako od reforme školstva učitelji najviše očekuju da im se vrati kreativnost.

“Treba im dati mogućnosti da se smanji birokracija, školstvo ubija birokracija, a naglasak treba biti na odgoj, treba dati mogućnost da djeca povezuju znanje, a ne da na pamet uče i sve je to vezano i s kreativnošću, samo učitelje prije svega treba osloboditi od tolike papirologije kako bi imali više vremena za prenošenje znanja učenicima”, zaključila je Šprem.

 

index.hr