Pilates je zabavan i uzbudljiv

Kada se spomene riječ pilates, pojedinci najčešće pomisle na vježbanje s velikom loptom i niz već viđenih, pomalo dosadnih vježbi. Ali da li je to zaista tako?

U zadnje vrijeme sve češći način vježbanja i rekreacije postaje pilates kao specifičan način tretiranja mišićne mase koji je postao poprilično popularan među plesačima i performerima.
Pilates podrazumijeva sistem tjelesne kondicije razvijen u ranom 20. stoljeću od strane Josepha Pilatesa u Njemačkoj u Velikoj Britaniji i SAD-u. Od 2005. skoro 11 miliona ljudi svakodnevno prakticira pilates. Joseph je svoju metodu nazvao metodom kontrole, jer je vjerovao da se njegova metoda koristi prije svega za kontrolu mišića. Pilates prije svega pomaže izgraditi fleksibilnost te snagu, izdržljivost i koordinaciju u nogama, trbuhu, rukama i leđima.
pilates1
Pilates podrazumijeva 500 različitih vježbi koje se izvode na spravama od kojih su neke posebno dizajnirane. Kao što smo rekli na početku, najviše ga prakticiraju plesači, a poznato je kako je Joseph radio kao fizioterapeut s balerinama, cirkuskim plesačima i vojnicima.
Pilates je poznat po tome što se usredotočava na svakog pojedinog vježbača dok je takmičenje između vježbača svedeno na minimum. Naime radi se o tome da se pilates sastoji od različitih pokreta istezanja prilikom kojih dolazi do različitih pokreta istezanja kojima se stvara fleksibilnost i koordinacija mišićne mase, čime se djeluje na bolju snalažljivost u prostoru. Pilates uključuje disanje u skladu s pokretima tijela, mehaniku tijela, ravnotežu, koordinaciju, pravilno pozicioniranje tijela, svijest o prostoru te snagu i fleksibilnost.
pilates2
Sve se vježbe izvode dosta lagano bez naglih pokreta. Ovdje je bitno naglasiti kako se prije svega radi o izometričnim vježbama koje prije svega traže izdržljivost. Kod pilatesa mišićni se volumen ne pojačava, nego postaje elastičan, vretenast i gibak.
Na prvi pogled, pilates i yoga djeluju vrlo slično. Naravno, ako se oslonimo na vizualni i gimnastički aspekt. Po pristupu prema vjžbanju obje discipline tretiraju individualno vježbača, a kompetitivnost pri vježbanju svedena je na minimum. Sama metoda sastoji se od različitih pokreta istezanja kojima stvara veliku fleksibilnost i koordinaciju mišićne mase, čime djeluje na sposobnost boljeg snalaženja u prostoru.
Svi oni koji su probali znaju da se radi o nimalo lakim vježbama, te da je zabluda ako mislite da ćete se na pilatesu samo rastezati. Pilates je prije svega jako zahtjevan, a ne moramo posebno naglašavati kako je jako koristan za trudnice, naravno pod dopuštenjem nadležnog liječnika. Mogli bi slobodno reći kako je pilates namijenjen za sve one strpljive, odnosno za sve one koji nisu za brze i dinamične vježbe. Kod pilatesa se prije svega traži velika doza strpljenja i naravno koncentracije.