Wikipedija proslavlja 15. rođendan!

Knjige tradicionalnih enciklopedija sve češće prikupljaju prašinu, djelomično i zbog postojanja Wikipedije, internet izvora znanja dostupnog iz svakog dijela svijeta, pokrenutog prije tačno 15 godina.

Entuzijasta Jimmy Wales i programer Larry Sanger 15. januara 2001. pokrenuli su Wikipediju s uzvišenim ciljem stvaranja sveobuhvatne zbirke svjetskog znanja dostupne svima.

Petnaest godina kasnije, njen osnivač nada se da će da cilj održi živim – i besplatnim.

“Nadamo se da će tako ostati. Nemamo nikakvih planova to da promijenimo. Zadovoljni smo stvarima kakve jesu”, rekao je Wales.

Wikipedia danas ima više od 37 miliona članaka na gotovo 300 jezika. Financira se isključivo donacijama, a ne reklamama. Wales kaže da mu nije žao što je Wikipediju održao besplatnom iako je gledao kako neki drugi internet inovatori postaju milijarderi.

“Vrlo samo zadovoljan ishodom. Imam sjajan život i uživam u svakoj minuti”, rekao je Wales.

Iako je djelotvorno zamijenila nekada sveprisutne štampane enciklopedije, Wikipedia je suočena s nekim izazovima u budućnosti.

Na primer, ne radi dovoljan broj žena, što je slučaj i u mnogim drugim tehnološkim kompanijama, no ističu da su u stalnoj potrazi za većim brojem saradnica.

Žene čine samo 15 posto “zajednice”, kako se kolektivno nazivaju osobe koje dobrovoljno doprinose internet enciklopediji.

“Zajednica stvarno želi da se promijeni, ali promjene dolaze sporije nego što bismo htjeli”, rekao je Wales.

Wikipedia se nada da će i proširiti svoj uticaj na populaciju koja rapidno dobiva pristup internetu.

“U razdoblju smo kada broj korisnika interneta u svijetu u razvoju raste nevjerojatnom brzinom i u skladu sa time, jednako brzo raste i broj korisnika Wikipedije u tim zemljama”, ističe Wales.

Najavljuje i kako će se Wikipedija više fokusirati na mobilne proizvode kako bi doprla do korisnika koji računaremijenjaju telefonima.

“Moramo posvetiti mnogo pažnje našoj mobilnoj aplikaciji i omogućiti da bude kvalitetna kako bi nam i pristup sa telefona bio dobar”, napominje Wales.

Želi li se ostvariti krajnji cilj, da zbirka svjetskog znanja zaista bude dostupna svakome, Wikipedia mora pratiti digitalne trendove.

“Stalni tehnološki napredak stvarno je moćna sila u zbližavanju ljudi, učenju i podjeli znanja”, smatra Wales.

 

avaz.ba