Tuzlanski doktori liječe začepljene arterije bez operacije

Tuzlanski doktori uspješno rutinski liječe začepljene arterije bez operacije tako što upumpaju zrak u arteriju. U protekloj 2015. godini liječili su 40 pacijenata, koji bez klasične hiruriške operacije ponovo hodaju.

– Osim klasične operacije, tuzlanski ljekari rade efikasniji i bezbolniji način tako što žicom pročiste arteriju i ubrizgaju zrak sa kontrastom. Time se postiže normalan protok krvi kroz oboljelu arteriju, što rezultira prestankom bolova tokom kretanja – pojašnjava Elmir Jahić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla, i naglašava da je broj oboljelih od arterijskih bolesti u BiH na nivou epidemije.

Pacijenti svakodnevno dolaze na Kliniku za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla sa bolovima koji počinju već nakon 50 metara hodanja. Noge su blijede i hladne, sa opasnošću gangreoznih promjena koje nerijetko dovode do amputacije. Kada u arterijama pacijenta dođe do nakupljanja masnih naslaga, onda postoji mogućnost suženja i potpunog prekida protoka krvi. Tkivo zbog toga ne prima dovoljno krvi, te dolazi do ishemije i gangrene, dakle, odumiranja ćelija i raspadanja tkiva.

 

dobrevijesti.tv