Street Workout

Street workout trening vrlo je individualan i lako prilagodljiv svačijim ciljevima i trenutačnim mogućnostima, tako da je trening moguće prilagoditi s jedne strane početnicima, slabe fizičke spreme i s druge strane vježbačima koji su savladali većinu elemenata, te rade na poboljšavanju izvedbe i tehnike.

Street Workout6

Povijest Street Workout-a

Street Workout je sport koji podrazumijeva treniranje sa težinom vlastitog tijela, a kombinira tehnike gimnastike, akrobatike, atletike, parkoura, hip-hopa, calistenike. Upravo kombiniranje različitih tehnika vježbanja, čini street workout iznimno efikasnim  u razvoju snage, kondicije, agilnosti, rezultati su vidljivi u vrlo kratkom vremenu, razvija muskulaturu cijelog tijela, te promovira zdrav životni stil.

Neki od najpopularnijih elemenata su Pull-ups, Chin-ups, Push-ups, Dips, Muscle-Ups, Sit-Ups, Crunches, Squats, Front Lever, Back Lever, Human Flag, Planche…

Street workout se javlja 90-ih godina 20. stoljeća u Rusiji, Ukraini, SAD-u kao rezultat subkulture vježbanja na ulici, u parkovima i igralištima, a vježbe se izvode na  pull up bar-u, dip bar-u, monkey bar-u. U nedostatku istih, mnogi vježbači koriste lampe, ograde, mostove, klupice… te na taj način šire ideju vježbanja bilo gdje, bilo kada.

Street Workout4

S obzirom da se treninzi odvijaju na javnim površinama, na takvim „javnim treninzima“ našlo se rekreativaca, ali i profesionalnih sportaša koji su kroz street workout željeli poraditi na svojoj snazi i agilnosti za svoj sport. Komunikacije između profesionalnih sportaša dovodi do izmjene sportskih znanja i iskustava, a sva ta iskustva inkorporirala su se u street workout, te se on pretvara u fuziju različitih sportskih tehnika. Uzimanje najboljeg iz svakog sporta čini street workout toliko efikasnim.

Street workout kontinuirano bilježi porast svjetske popularnosti kao sport, ali i kao društveni pokret. Iako po svojoj  prirodi sport, u sebi nosi i društvenu komponentu. Zahvaljujući eksponencijalnoj brzini širenja, street workout prerasta u globalni pokret, i ono što mu je zajedničko u svim državama svijeta u kojima se prakticira je da predstavlja odličnu platformu za micanje mladih ljudi sa ulice i usmjeravanje mladih ka zdravom životu.

Street Workout3
2011. godine u Rigi je osnovan World Street Workout and Calisthenics Federation (WSWCF), organizacija koja za cilj ima okupljanje nacionalnih street workout organizacija cijelog svijeta i koordiniranje njihovih aktivnosti, te poticanje širenja street workout-a kao sporta i kao pokreta, te poticanje izgradnje parkova na svjetskoj razini. WSWF službeni je organizator Svjetskog prvenstva u street workout-u, a prvo prvenstvo održano je 2011. godine u Latviji.

 

Street workout danas

U 2013. WSWCF napravila je  prvi globalni korak organiziranjem Street Workout svjetskog kupa 2013. u skoro svim dijelovim svijeta, a iste godine organizirala je i Street Workout svjetsko prvenstvo  sa natjecateljima iz 30 država, što je bilo trostruko više nego prije 2 godine.

U svojim planovima za 2014. godinu WSWCF ima niz zanimljivih projekata kao što su:
1) Širenje Street Workout svjetskog kupa na Sjevernu Afriku,  planirano je i temeljitije definiranje  pravila i promjene samog koncepta natjecanja da bi se zadovoljili svi stilovi street workouta. U budućnosti, prioritet je pokriti sve kontinente sa postajama svjetskog kako bi se omogućilo natjecateljima iz svih djelova svijeta da se natječu.
2) Sakupljanje natjecatelja iz 40 država za Street Workout svjetsko natjecanje 2014.
3) Prvo Street Workout svjetsko prvenstvo za žene.
4) Prvo online Street Workout svjetsko natjecanje za one koji vole osnovne street workout pokrete bez obzira na njihovu lokaciju.
5) Prvo street workout natjecanje na ljetnim X-Games-ima.
6) “Svjetski Pull-Up dan”. To ce biti najveće svjetsko pull-up natjecanje, koje ce se održati u isto vrijeme u svim dijelovima svijeta, a bit će humanitarnog karaktera.
7) Razvoj društvenih projekata u različitim dijelovima svijeta – gradnja parkova za vježbanje, izrada street workout uputa na raznim jezicima, a isto tako za osobe s posebnim potrebama.
8) Suradnja sa nacionalnim i internacionalni sportskim vlastima da bi stvorili Street Workout sportsku federaciju te bili priznati.

Street Workout2

 

Street Workout kao fitness program

Street Workout kao fitness program, osmislio je Petar Bruno Basić, diplomirani fitness trener, prvak i viceprvak Hrvatske u Street Workout-u, te najbolje rangirani street workouter u regiji. Po prvi puta na fitness sceni u Hrvatskoj i regiji, street workout se javlja u ponudi njegovog fitness studia IL TEATRO.

Street workout je novi i najekstremniji oblik vježbanja na hrvatskom fitness tržištu. Baziran na vježbama iz atletike, gimnastike, parkour-a, te dinamičkim vježbama u kojima se koristi težina vlastitog tijela, street workout trening osmišljen je kako bi testirao krajnje granice snage, izdržljivosti i agilnosti te samim time osigurao iznimno brze rezultate po pitanju fizičke snage i izgleda.
Trening je namijenjen svima onima koji žele svoje tijelo dovesti u vrhunsku formu, razviti kondiciju, snagu i agilnost. Namjenjen je svim dobnim skupinama, muškarcima i ženama, i svim fizičkim spremama, jer se sve vježbe i kompletan trening  mogu prilagoditi početnicima, koji godinama ne vježbaju, pa sve do najnaprednijih vježbača koji mogu izvesti i zahtjevnije elemente. Iz tog su razloga u IL TEATRO fitness studiu u ponudi stupnjevi beginner (početni), intermediate (srednji) i advance (napredni).

Vježbe se izvode na pull up baru i dip baru, uz intenzivne i dinamične vježbe snage, koje će potaknuti razvoj mišićne mase i definicije, otapanje masnog tkiva, te poboljšanje kondicije.
Neke od najpopularnijih vježbi koje uključuje Street Workout su: human flag (zastava), front lever, back lever, planche, zgibovi, ruski zgibovi, sklekovi, dipsevi, te varijacije tih i mnogih drugih vježbi na šipci.

Street Workout5
Ti elementi vrlo su zahtjevni, stoga je pri treningu vrlo bitna kvalitetna metodika i poznavanje pravilne tehnike. Pravilna Tehnika je prije svega važna radi izbjegavanja ozljeda uslijed nepravilnog izvođenja vježbe, ali i radi pravilne aktivacije mišića koji su potrebni pri izvođenju elementa.
S druge strane, kvalitetna metodika pomaže vježbačima da postignu svoj cilj. Logično je da početnik ne može napraviti ruski zgib ili human flag, stoga je vrlo bitno razraditi metodiku koja će vježbaču dati željeni rezultat i dovest ga do cilja.Ta metodika mora obuhvaćati ciljano razvijanje mišićnih skupina i stabilizatora, poznavanje predvježbi, varijanata itd.
Trening je koncipiran kao trening snage visokog intenziteta, a izgleda otprilike ovako: razgibavanje cijelog tijela, dinamičko istezanje, vježbe snage za trbuh, leđa, ruke i noge. Nakon toga počinje glavni dio treniga u kojem se izvode vježbe snage na pull up baru, parallel baru, te na podu. Često se radi sa rekvizitima kao što su npr. pilates lopte s kojima vježbe možemo modificirati tako da budu lakše, ali i teže. Nakon glavnog dijela treninga, za kraj slijedi statičko istezanje.

 

rekreacija.hr