Električni automobili prednosti i mane

Prednosti

Troškovi „goriva“

Uzimajući u obzir gubitke kod punjenja/pražnjenja, potrošnja je 15-20 kWh za 100 km. Plaćate li struju po dnevnoj tarifi to iznosi 3-4 KM. Noćna tarifa je upola manja, dakle 1.5-2 KM za 100 km, a ako se za punjenje koristi struja iz vlastitih izvora, npr. vjetrenjače ili solarnih panela tada je cijena još niža.

Troškovi održavanja

Elektromotori su znatno jednostavnije konstrukcije od benzinskih i diesel motora. Imaju samo jedan pokretni dio, radna temperatura je znatno niža, gotovo da ne zahtijevaju održavanje, a popravci su znatno rjeđi i jeftiniji. Baterije imaju svoj životni vijek te ih je po isteku potrebno zamijeniti što je ujedno i najveći trošak održavanja električnog automobila. Životni vijek baterija je najčešće između pet i deset godina odnosno 300-2000 ciklusa punjenje-pražnjenje, što u praksi znači 30-200 tisuća prijeđenih kilometara.

Zaštita okoliša

Električni automobili ne ispuštaju štetne plinove te su sigurni za okoliš. Ipak, za svoje pokretanje koriste energiju. Stupanj korisnosti suvremenih elektromotora je veća od 80%. Efikasnost uskladištenja energije u baterijama je 75-85%, čime dobijemo ukupnu efikasnost od oko 60% što je u odnosu na 15% benzinskih vozila izvrsno. Električna energija može se dobiti iz obnovljivih izvora. Pri proizvodnji el. energije iz fosilnih goriva stupanj iskoristivosti elektrana je oko 30%, a otpadna toplina često se dodatno iskorištava za grijanje. Osim toga onečišćenja su daleko od gradova i područja gušće naseljenosti.

Mane

Ograničen doseg

Najveći, tj. najskuplji problem je uskladištenje energije. Danas dostupne baterije mogu uskladištiti 30-250 Wh električne energije po kilogramu mase, ovisno o kojoj je baterijskoj tehnologiji riječ. Za usporedbu, u litri benzina uskladišteno je do 9000 Wh energije. No nije sve baš tako kako izgleda na prvi pogled. Najsuvremeniji benzinski motori mogu iskoristiti svega 15% od toga, dok najsuvremeniji elektromotori mogu iskoristiti i do 95% energije uskladištene u baterijama. Potrošnja prosječnog elektroautomobila je oko 15 kWh za km. Uvrstimo li u izračun masu baterija, za 100 km dosega treba 60 – 500 kg baterija, ovisno o vrsti baterijske tehnologije. Naravno, što je veća gustoća uskladištene energije, veća je i cijena baterije. Najoptimalnije i danas najčešće korištene baterije mogu uskladištiti oko 100 Wh/kg, što znači da za svakih 100 km dosega treba oko 150 kg baterija.

Performanse

Snaga potrebna za održavanje brzine automobila ovisi o tome kolika je ta brzina, ali i o masi automobila, aerodinamičnosti karoserije i karakteristikama guma. Za postizanje te brzine, tj. ubrzanje, potrebna je dodatna, često i do nekoliko puta veća snaga. Nije problem ugraditi jači motor, ali je problem „izvući“ veću snagu iz baterija. Baterije ne mogu osloboditi svoju energiju odjednom nego postupno. Za veću snagu zato trebaju i veće tj. teže baterije, a to opet povećava potrebu za snagom.

Vrijeme punjenja

Uobičajeno vrijeme punjenja baterija je 2-12 sati, što ovisi o vrsti baterija, snazi punjača ali i snazi priključnog mjesta. Neke vrste baterija mogu se napuniti i za manje od pola sata, ali im se time skraćuje životni vijek, a nije svugdje i uvijek dostupan odgovarajući punjač.

Visoka početna cijena

To je samo donekle točno. Ako želite otići u trgovinu i birati model, boju, opremu itd. nećete proći nimalo jeftino. No postoji i druga opcija – prerada „običnog“ automobila u električni. Nije ni to besplatno, no omjer uloženo/dobiveno je znatno povoljniji. Uzmete li u obzir prednosti električnog automobila, vaga vrlo brzo prevagne na električnu stranu.

 

autonastruju.com