3D Printeri

Zamislite da ste u mogućnosti da poželite nešto i da se to jednostavno materijalizuje ispred vas u samo nekoliko trenutaka. Pritom, možete zamisliti bilo šta, od igle do lokomotive, osim živih stvorenja. Pa vjerovali ili ne, danas je to vrlo moguće, zahvaljujući naprednoj tehnici 3D štampe koja se razvija nevjerovatnom brzinom.

Šta je 3D štampa?

Riječ je o procesu proizvodnje koji funkcioniše po principu „dodavanja”, a svodi se na stvaranje, odnosno kreiranje složenih materijalnih objekata na osnovu digitalnog podatka. Sam sistem dodavanja radi tako što, prateći zadate koordinate u softveru koji upravlja ovim procesom, 3D štampač dodaje sloj po sloj čvrstog, traženog materijala kako bi formirao konačni proizvod kakav ste sami isprojektovali. Slojevi su tanki i slažu se jedan preko drugog, tako da svaki od njih predstavlja horizontalni presjek predmeta koji se štampa.

Kako izgleda proces proizvodnje uz pomoć 3D štampe?

Na prvom mjestu potrebno je napraviti virtualni trodimenzionalni objekat koji biste željeli da kreirate. Ukoliko imate nešto iskustva sa programima poput AutoCAD-a ili sličnim, možete da iskoristite svoje znanje o 3D modelovanju kako biste formirali svoj predmet. Nakon toga, štampač pravi digitalnu kopiju vašeg modela i na osnovu njega započinje „slaganje” slojeva. Sam program ima mogućnost učitavanja svakog dijela pojedinačno, koje potom analizira kako bi mogao da počne sa izradom novog predmeta.

Koliko su dostupni 3D štampači?

Trenutno, posebno u našoj zemlji, 3D štampač je luksuz. Međutim, sve češće se može primijetiti njegova upotreba u nekim javnim institucijama ili laboratorijama. Svjetsko tržište se razvija u tom smjeru da većina velikih tehnoloških magnata poput Gugla, Majkrosofta i drugih, počinju da inkorporiraju opciju 3D skeniranja u svoje hardvere. To znači da ćemo u budućnosti moći da očekujemo da svaki telefon ima u sebi instaliranu i omogućenu ovu opciju.

To je jedan od važnijih koraka za ovakav način proizvodnje, jer skeniranjem postojećeg proizvoda, vaš gedžet upisuje parametre i koordinate za kreiranje njegove realne kopije. Zapravo, smatra se da će ovaj proces u jednom trenutku postati jednostavan kao i pravljenje obične fotografije. Iako nam sada to djeluje daleko, sjetite se da do prije nekoliko godina nismo mogli da zamislimo da razgovaramo telefonom van kuće i bez kabla, a danas čak možemo besplatno da pričamo sa prijateljima iz različitih krajeva svijeta.

Šta se sve može štampati 3D štampačem?

Vjerovatno vam je teško da zamislite ogroman broj korisnih predmeta koje možete napraviti uz pomoć 3D štampe. Gotovo sve što vidite oko sebe, na ovaj način se može duplicirati.

Akustična gitara

Škot Skumi, mladi naučnik uspio je da napravi svoju akustičnu gitaru, koja radi jednako dobro kao i njen original, i to uz pomoć 3D štampe. Takođe, ovo je još jedan način da napravite identičnu repliku nekih od čuvenih instrumenata koje su vaše omiljene zvijezde svirale tokom karijere.

Objektiv za fotoaparat

Zamijenivši staklo akrilom, jedan kreativac uspio je da napravi pravi objektiv sa sočivom koristeći 3D štampač. Neke od sitnijih detalja pravio je uz pomoć metala i plastike i dobio je proizvod koji radi gotovo isto kao i original, uz neke sitnije razlike, koje takođe doprinose jedinstvenosti ovog procesa.

Medicinski modeli

Svakom studentu medicine može biti od velike koristi da vidi uživo dio ljudskog tijela koji izučava ili bar njegov kvalitetan model. Preciznim skeniranjem i analizom, 3D štampač može da proizvede identičnu repliku koja će poslužiti, kako profesorima na medicinskim fakultetima, tako i samim doktorima tokom izučavanja različitih fenomena.

Zgrada

Dobro ste pročitali: u Šangaju je izgrađena cijela zgrada uz pomoć 3D štampe. Ovim činom, Kina je pokazala da je i dalje dominantna na tržištu kada je u pitanju odvažnost da se preduzme neki veliki korak. Štampač koji se bavio ovim teškim građevinskim poslom morao je posebno da se pravi za tu namjenu i bio je izuzetno masivan kako bi mogao da dosegne 6 spratova, koliko je propisano inicijalnim projektom. Ono što je najbolja vest u svemu tome jeste da su u pitanju stanovi u kojima može da se živi, a sagrađeni su za 70% manje vremena nego tradicionalnim putem.

 

avaz.ba