Put na Cincar

Danas je ekipa u sastavu Nihad Mujagić, Fiko Karaja i Jasmin Kličić išla u pohod na Cincar.

cincar4

Cincar, Zapadna Bosna

Kruzi su visoravan koja se, na nadmorskoj visini između 1150 i 1350 m nadmorske visine, prostire na više od 200 km2 a koja je poznata po stadu divljih konja koje na njoj obitava. Nakon 9 km solidnog makadama stiže se do Planinarskog doma Kruzi. Dom ima dvije etaže i potkrovlje u kojima se nalazi ukupno 50 ležajeva.

cincar7

Također, u Domu se nalaze smočnica, kuhinja, prostrana soba za dnevni boravak i trpezarija a u vanjskom dijelu objekta nalazi se tzv. Zimska soba koja se nikada ne zaključava, a u kojoj utočište mogu pronaći planinari i drugi ljudi koji se zateknu u nevolji. Sam objekt iznimno je čist, uredan i funkcionalan što svjedoči o velikom trudu domaćina.

cincar8

Od planinarskog doma vodi markirana planinarska staza, po nepreglednm livadama i vrtačama. Markacija se povremeno teško prati zbog visoke trave ali orjentacija nije upitna jer cijelo vrijeme se vidi vrh. Ovim tratinama se dolazi do grebena.

cincar0

Prije samog uspona na greben planine prolazi se pored većeg broja označenih minskih polja, a prilikom uspona nailazi se na brojne bunkere iz Domovinskog rata.

cincar6

Nakon izlaska na greben, po kamenitom i travnatom terenu, slijedimo stazu do vrha.

cincar3

Vrh Cincara pruža najljepšu moguću nagradu za uložen trud – prelijep pogled na okolne planine Kujaču, Vitorog, Malovan, Tušnicu, Kamešnicu i Dinaru.

cincar5

Također, i pogled na Buško blato te pogled na Glamočko, Livanjsko, Duvanjsko i Kupreško polje.

cincar1