Najbolji besplatni antivirusni programi 2016 za PC računare

Za sve korisnice osobnih računala, stolnih i prijenosnih, danas je nezamislivo surfati Internetom bez nekog i najosnovnijeg antivirusnog programa, a koji će vas štititi od od virusa, malwarea i drugih napasnika koji mogu oštetiti ili u potpunosti uništiti vaše podatke, ili pak ukrasti neke podatke kao što su lozinke, osobni podaci, brojevi kreditnih kartica i slično.

Ono što u praksi možemo preporučiti je kako su za kućnu upotrebu sasvim dovoljni i neki od besplatnih antivirusnih programa, dok za poslovne potrebe svakako preporučujemo neki od alata kao što su BitDefender, McAfee, Nod32 ili slični. Ako ništa drugo, bar imate nekoga za okriviti ako se nešto dogodi.

Najveća razlika između besplatnih i naplatnih antivirusnih alate je u njihovim mogućnostima. I jedan i drugi će vas štititi, no oni naplatni imaju i ono nešto više, svaki drugačije. Kako god bilo, naša je topla preporuka – nešto trebate imati instalirano. Što instalirati, pitanje je sad? U nastavku donosimo nekoliko dobrih prijedloga za koje mislimo kako vas mogu zaštititi.

Avira Free Antivirus

Mnogi će se složiti kako je ovaj antivirus trenutno jedan od trenutno najboljih besplatnih antivirusnih programa koji si možete priuštiti za 0 KM. Prema AV-TESTu, Avira pruža najbolju zaštitu protiv svih malwarea, pa i onih takozvanih “zero-day”. Odlično radi i na računalima s manje radne memorije. U svakom slučaju ovo je jako dobar izbor za zaštitu vaših računala i podataka.

Avira – Download

Malwarebytes Anti-Malware Free

Iako tehnički nije klasični antivirusni program, Malwarebytes Anti-Malware Free je odlično rješenje za zaštitu vašeg računala od virusa. Poseban fokus ovog alata je na eliminaciji takozvanih “zero-day” malware štetočina. Posebno je dobra Chameleon opcija koja. I ovaj je alat odlična preporuka za korisnike PC računala.

Malwarebytes Anti-Malware Free – Download

Avast Free Antivirus

Izuzetno masovno korišten, imamo ga i mi na jednom našem računalu. Ima vrlo jednostavno sučelje, vrlo dobre performanse i jedinstvenu grupu mogućnosti. Ipak, u posljednje je vrijeme nešto slabiji, ali i dalje dovoljno dobara da ga možemo preporučiti. Često je korištena i njegova mobilna inačica Avast Free Mobile Security for Android.

Avast Free Antivirus – Download

AVG Antivirus Free

Još jedan vrlo popularan besplatni antivirusni program iz “A” trolista (Avira, Avast, AVG). Ima nadprosječnu mogućnost otkrivanja malwarea i tek neznatno usporava rad računala. Ljubiteljima Windows 8 svidjet će se sučelje s “pločicama”, nekima možda i neće. Po kvaliteti je u rangu Avasta.

AVG Antivirus Free – Download

Windows Defender

Vjerojatno znate i sami kako Windows Defender dolazi “serijski” s Windows 7 operativnim sustavom ili novijim, no to ne znači da ga morate imati uključenog. Naime, Windows Defender je daleko najslabija zaštita među ovih pet, tako da ga preporučujemo isključiti i instalirati jedan od gore navedenih programa.

 

racunalo.com