Članovi porodice Saračević iz Jajca urari su više od šest decenija

Članovi porodice Saračević iz Jajca urari su više od šest decenija. Zanat se prenosio sa koljena na koljeno, da bi na kraju njegova budućnost ostala na Lamiji i njenoj radionici u Sarajevu.

Jedina je žena u Bosni i Hercegovini koja se bavi ovim poslom, a koja se usavršavala i u prestižnoj Rolexovoj školi.

U prostoriji od otprilike 15 metara kvadratnih Lamija i njezin otac strpljivo naštimavaju satove. Sabahudinov otac radnju u Jajcu otvorio je 1947. godine. Ondje je bio do rata, a tada je izbjegao u Hrvatsku i zatim Norvešku. Svjestan vlastitog znanja i sposobnosti, zaposlio se u Rolexu, iako nije znao jezik.

“Od muke se stvori znanje da se snalaziš. Tako da nije bilo problema. Prvi put kad je došao jedan od direktora, Amerikanac, nije mogao vjerovati da ne znam engleski, a da radim s njima. A šef mu kaže – vidjet ćeš kako se dobro snalazi”, govori Sabahudin Saračević.

Od 1996. godine u Sarajevu pokreće opet posao tik do porodične kuće.

“Samo koncentracija – u ovom poslu ne smijete imati problema. U radioni i na poslu. Nema šanse. Jer, posao neće biti nikada završen kako treba”, ističe on.

Klijenti i iz inostranstva

Za budućnost zanata ne brine, jer je ljubav za satovima prenio na kćerku, Lamiju Saračević.

“Meni je [posao] uvijek zanimljiv, jer naletite na nešto novo i nešto drugačije i uvijek naučite nešto novo”, govori ona.

Ne sakriva da ju je otac svemu naučio. Stoga je također završila doškolovanje u Švedskoj, s odličnom ocjenom – jedina je žena s tako visokim znanjem u svojoj struci u Bosni i Hercegovini. Rolexovi satovi dođu joj vrlo rijetko pod ruku, manje od deset na godinu.

“Pošto je meni oduvijek bilo želja da radim s Rolexovim satovima i mehanizmima, možda je to moja najveća sreća u poslu trenutno”, dodaje.

Smatra da je najveći problem zanatlija što izumire interes mladih za takvim obrazovanjem. I nju samu pokušali su odgovoriti, jer, kaže, općenito je razmišljanje da u usmjerene škole idu lošiji učenici. No, brzo se pročuje kada neko svoj posao radi dobro. Ljudi u ovu radnju nerijetko dolaze popravljati satove čak iz inozemstva, iz Sarajeva javlja novinar Al Jazeere Marin Veršić.

Izvor: Al Jazeera