Ponuda vlade SAD za projekte u BiH ‘teška’ 810 miliona dolara

lada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) putem posebne baze podataka o velikim investicijama u svijetu svojim kompanijama nudi ulaganje i u četiri velika infrastrukturna projekta u BiH vrijedna oko 810 miliona dolara, koji su u fazi pripreme.

U bazi podataka Stejt departmenta o poslovnim informacijama (BIDS) potencijalni ulagači dobivaju pregled otvorenih projekata širom svijeta za koje je vlada SAD procijenila da bi mogli biti zanimljivi američkim ulagačima. Navode se osnovne informacije o projektima, njihova vrijednost te kontakt tačka u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Vlada SAD izdvojila je iz naše države četiri projekta, širenje međunarodnih aerodoma u Sarajevu i Banjoj Luci, gradnju prekograničnog prijelaza BiH i Hrvatske na potezu Odžak-Svilaj, koji će biti dio autoputa na koridoru 5C. Investitorima se prezentira i mogućnost istraživanja i eksploatacije nafte na području Federacije BiH, s obzirom na to da je Vlada FBiH u potrazi za novim strateškim partnerom.

Informacija sadrži detaljne podatke o tome do kada je javni poziv otvoren, na koliko se novca procjenjuje vrijednost investicije te o tome šta zapravo sam projekt predstavlja.

Projekt širenja Aerodroma Banja Luka Vlada SAD procijenila je na 40 miliona dolara. Kako se navodi, Vlada RS želi proširiti kapacitete ovog aerodroma, a ističe se da se preko njega izvozi meso u Tursku te da je od decembra 2014. godine izvezeno 4.500 tona mesa. Dodaje se i da s ovog aerodroma pet puta sedmično avioni lete u Beograd.

Sto se tiče Sarajevskog aerodroma, navodi se da je broj putnika u 2014. godini iznosio 710.000 ljudi, dok je ta cifra premašena u 2015. godini za sedam posto i dostiže rekorde.

Ističe se da su želje bh. vlasti da prošire postojeće terminale, za šta je osigurano zemljište, kao i prilaze Aerodromu. Vrijednost projekta također se procjenjuje na 40 miliona dolara.

Za prekogranični put Odžak – Svilaj Vlada SAD ističe da će većinu novca za oko 30 miliona dolara vrijedan projekt izdvojiti institucije EU, dok će dio vlade BiH i Hrvatske. Navodi se da će prijelaz uključiti i gradnju mosta preko rijeke Save, dugog 660, a širokog 29 metara.

Kao najvrednija investicija koju svojim državljanima preporučuje Vlada SAD navodi se istraživanje i eksploatacija naftnih nalazišta. Vrijednost projekta je 700 miliona dolara! Kako se navodi u američkoj bazi projekata, radi se o iskopavanju nafte s područja planinskog lanca Dinarida koji se nalazi u FBiH.

 

dobrevijesti.tv