Uskoro nove trake na Maljevcu, otvaranje GP Trzačka Raštela

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje i predsjedavajući Komisije za integrisano upravljanje granicama BiH Miro Džakula posjetio je skupa sa poslanikom u Parlamentu BiH Senadom Šepićem granične prelaze u Velikoj Kladuši-Maljevac, u Cazinu Tržačka Raštela i u Bihaću Izačić.

Osim Predsjedavajućeg komisije te poslanika u Parlamentu BiH, sastanku su prisustvovali i komandir jedinice Granične policije GP Maljevac Arman Midžić, te službenici Uprave za indirektno oporezivanje.

Nakon nekoliko inicijativa poslanika Šepića, danas se i sam direktor UIO Miro Džakula na terenu uvjerio u probleme s kojima se Krajišnici susreću svakodnevno.

graničnih prelaza u USK čiji je predlagač poslanik Senad Šepić, a odnose se na otvaranje novih traka i rješavanja problema gužvi i čestih zastoja na GP Maljevac. Inicijativa se odnosi i na opremanje i izgradnju infrastrukture na malograničnom prelazu Tržačka Raštela i njegovoj prekategorizaciji u granični prelaz putnika i roba te tehničko osposobljavanje GP Izačić i njegovo uvrštavanje na listu graničnih prelaza sa EU na kojim je omogućen transport roba biljnog i životinjskog porijekla u EU.

GP Maljevac danas: I dalje problemi sa gužvama na ovom prijelazu

Na sljedećoj sjednici Parlamenta BiH zatražiću da se  tri malogranična prijelaza (Hadžin Potok, Zagrad te Plazikur) prekategorizuju u  međunarodni granični prijelaz, s čime bi relaksirali GP Maljevac te našim sugrađanima i Krajišnicima koji žive u dijaspori omogućili nesmetano kretanje preko ovih graničnih prijelaza istakao je za info portal KRAJINA.BA, Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH.

Dio vezan za inicijative, osiguranje sredstava iz budžeta i obilazak terena, danas je završen.Problem sa dodatnim trakama za pregled dokumenata na BiH strani će ubrzo biti završen te posljednji korak treba da učine naši susjedi, također osiguranjem dodatne opreme na GP Maljevac.

Državna delegacija se na licu mjesta upoznala sa stanjem i konkretnim akcijama koje će u hitnom periodu poduzeti da se ovi prelazi osposobe i stave u funkciju kako je navedeno u poslaničkoj inicijativi.

“Evidentno je da postoji potreba građana BiH posebno ovog dijela zemlje da se uredi stanje na ovim graničnim prelazima kako bi ih građani mogli brže, lakše i sigurnije koristiti. Zato sam i lično htio da se uvjerim i obavežem institucije na hitno djelovanje i realizaciju opravdanih inicijativa poslanika Šepića, koje je podržalo i Vijeće ministara i predsjedavajući Zvizdić, sa kojim sam također u ličnom kontaktu vezano za rješavanje ovih zahtjeva i mogu najaviti da ćemo ih u najskorije vrijeme, što se tiče BiH sve izvršiti”-izjavio je Džakula.

GP Tržačka Raštela: Uskoro otvaranje ovog prijelaza za međunarodni prevoz

“Problemi koje imamo sa ovim graničnim prelazima u USK pogađaju najveći dio našeg stanovništva, ali i privredu i utiču na razvoj našeg kraja.Zato je bitno da hitno djelujemo i okončamo svoj posao u interesu naše zemlje i svih građana.Zahvaljujem se gospodinu Džakuli, koji se na licu mjesta moga uvjeriti u ono što sam više puta govorio u Parlamentu BiH, kao i Vijeću ministara koje je nedavno prihvatilo ove moje inicijative i osiguralo sredstva u budžetu za 2016. godinu za ove granične prelaze.Nećemo stati dok u potpunosti ne okončamo svoj posao i pomognemo našim građanima koliko možemo”-izjavio je Senad Šepić poslanik u Parlamentu BiH.

Danas sam ovdje da maksimalno ubrzamo rješavanje ovih problema sa graničnim prelazima u Krajini i garantiram da ćemo što se tiče BiH strane brzo završiti svoj posao.

Prije svega hvala državnom zastupniku Šepiću, zastupniku koji je zbog ovih problema digao na noge Sarajevo, cijelu BiH, pa i već EU gdje otišli zahtjevi za otvaranje novih, te tehničko opremanje sadašnjih. U ovom trenutku sve institucije u zemlji znaju koliki je problem sa graničnim prijelazima u Krajini i  Vijeće ministara je osiguralo sredstava za infrastrukturu.Posao će uskoro biti završen.

Što se tiče naše strane već naredne sedmice ću poslati pomoćnika za rješavanje imovinsko pravnih odnosa i izgradnju infrastrukture na graničnom prelazu te ćemo tako odmah pokrenuti taj dio posla vezan za GP Tržačka Raštela, izjavio je direktor Uprave za indirektno oporezivanje i predsjedavajući Komisije za integrisano upravljanje granicama BiH Miro Džakula.

Izvor: Krajina.ba