Nadoknadite propušteno gradivo, posjetite sajt Osnovna.ba

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović na današnjem sastanku s predstavnicima kompanije “Tree D One” d.o.o iz Sarajeva Zlatkom Memiševićem i Nerminom Hadžićem podvukao je da će učenici i nastavnici osnovnih škola dobiti besplatan pristup platformi “osnovna.ba”.

Ovakav pristup platformi učenici i nastavnici imat će tokom zimskog raspusta, preciznije u periodu od 31. decembra do 1. februara, s ciljem upoznavanja učenika s ovim inovativnim načinom učenja.

Kao razlog za realizaciju ove svoje inicijative ministar je naveo da će na ovaj način učenicima i nastavnicima biti omogućena nadoknada propuštenog gradiva nastala zbog prekida nastave i skraćenja časova uzrokovanih vremenskim neprilikama koje su zahvatile Sarajevo proteklih dana.

Tokom susreta razgovarano je i o mogućnostima edukativne on-line platforme namijenjene učenicima od 5. do 9. razreda osnovnih škola, kao i o tehničkim detaljima njene primjene na području Kantona Sarajevo.

Osnovna.ba prva je on-line edukativna platforma koja nudi jedinstven koncept edukativnog sadržaja za učenike, nastavnike, odnosno obrazovne institucije i roditelje.

Ovakav koncept edukacije je jedinstven u regionu, te je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade prepoznalo vrijednost i mogućnosti koje nudi platforma Osnovna.ba.

Uz učenje na ovaj način učenike se potiče na učenje s multimedijskim sadržajima, te vježbu znanja kroz korištenje brojnih testova, audio, video, tekstualnih, slikovnih i multimedijskih materijala.

Kako je naglašeno, današnje stanje opremljenosti škola informatičkom opremom u Kantonu Sarajevo omogućuje raznovrsne mogućnosti upotrebe e-learning sadržaja, čiji je cilj upotrebljavati obrazovni sadržaj koji će održati zdravu ravnotežu između tradicionalnih, nastavnički i učenički centriranih učenja.

Svi koji žele mogu se registrirati na www.osnovna.ba/app/#/register, saopćeno je danas iz Press službe Kantona Sarajevo.

vijesti.ba