Šta kada se dogodi nesreća u planini?

Kada se opasnost »ostvari«, onda je to nesreća. Srećom, nesreće se događaju rijetko, ali kada se dogode moraš se znati snaći na najbolji mogući način i pomoći sebi i drugima. Ako ima unesrećenih, dužan si im bez oklijevanja u okviru svojih mogućnosti i znanja pružiti pomoć.

Prije nego što panično pokušamo pozvati Gorsku službu spašavanja, ozlijeđenima trebamo sami pružiti prvu pomoć. Najprije pregledaj ozljede unesrećenog i, ako je pri svijesti, pitaj ga što osjeća. Čak i ako sa sobom nemamo sredstava za prvu pomoć, pružanje pomoći ne smije se odgađati već se treba snaći s onime što imamo.

Ako je unesrećeni pri svijesti, treba mu dati zaslađene tekućine. Alkohol se NE smije davati premda tobože »grije«. Naime, on samo prividno zagrijava, a zapravo uzrokuje širenje žila i ohlađivanje tijela. Kad je čovjeku već loše, ne treba ga još omamljivati, jer će mu tada, logično, biti još gore!

Nasreću, postoje anđeli čuvari koji brzo i kvalitetno pomažu stradalima u planini. To su članovi Gorske službe spašavanja (u Sloveniji Gorska reševalna služba, GRS), koja je sastavni dio planinarske organizacije. Osnovni cilj i zadatak GSS-a je spašavanje i pružanje pomoći unesrećenima u planini i na ostalim nepristupačnim terenima. Ge-es-es-ovci moraju biti spretni alpinisti i speleolozi, moraju izvrsno poznavati prvu pomoć i biti u odličnoj fizičkoj spremi, a svoj humani posao obavljaju dobrovoljno i besplatno.

Gorsku službu spašavanja pozivamo kada ne možemo sami pružiti pomoć, ako je potrebno napraviti cjelovitu akciju spašavanja na terenu gdje unesrećenome ne možemo prići ili ga treba transportirati po teškom terenu.

U slučaju da se netko ozbiljno zagubi u planini poduzima se cjelovita potraga.

Kada se obavještava GSS, treba reći svoje ime i prezime, tko je unesrećeni, kakve su ozljede, gdje se nalazi unesrećeni, kakve su vremenske prilike na mjestu nesreće, što je već poduzeto i tko je još obaviješten.

 

Bosna i Hercegovina:

Savez Gorskih Službi Spašavanja u Bosni i Hercegovini:
tel.: +387 63 11 22 33

Hrvatska:

Gorska služba spašavanja može se pozvati preko obavještajnih tačaka u planinama (planinarski domovi s telekomunikacijama), preko policije (92), Centra za obavješćivanje (112) te Hrvatskog planinarskog saveza (01/48-24-142, 01/48-23-624).

 

Izvor: hps.hr, gss.ba