Relaksacija kroz borbu i ples – Capoeira

Šta je capoeira?

Kapoera (ili kapuera) je brazilska vještina koja predstavlja nešto između plesa i borbe.

Po jednima to je borba zamaskirana u ples. Suština je da je kapuera nešto što daje više od svake borilačke vještine i plesa, obuhvatajući sve pozitivne aspekte i jednog i drugog.

Nastala je među robovima Brazila u periodu od XVII-XIX vijeka, što joj daje poseban historijski pečat.

Opjevana je u više od hiljadu pesama, priča, a njena pjesma i pored zabrana, obezakonjenja, progona i zatvaranja istaknutih majstora – traje već skoro 400 godina.

Kako djeluje na čovjeka?

Ona je antistres lijek za modernog čovjeka, onaj koji deluje direktno i pomaže nam da se opustimo i lakše uhvatimo u koštac sa svakodnevnicom, kakva god ona bila.

Kapoerom se stiče snaga, kondicija, eksplozivnost, fleksibilnost, razvija se osjećaj za ritam, koordinacija pokreta, poboljšavaju se refleksi.

Zbog svoje specifičnosti i jedinstvenog audiovizuelnog doživljaja, duha slobode koji je prati, nevjerovatne lakoće kojom capoeiristi izvode pokrete koje mnogi smatraju vratolomnim, kapuera je stekla mnogo obožavalaca.

Capoeira „Senzala”

I glavni grad naše zemlje ima predstavnika ove zanimljive vještine a to su članovi kluba Capoeira „Senzala”. Nakon popularnosti u svijetu, u našu zemlju je stigla 2008. otvaranjem ovog kluba.

Oni svoje vještino često demonstriraju na otvorenom prostoru, a prema njihovom mišljenju, uživanje je raditi capoeiru na suncu, gdje ljudi mogu vidjeti energiju.

Ukoliko i viželite probati šta ovo ustvari znači, na ovom mjestu možete osjetiti napredak nakon mjesec ili dva treninga.

Capoeira je kao igra veoma opuštena, tako da ne morate biti majstor da biste igrali i uživali sa ostalim capoeiristima.