Mijenjaju li izbjeglice politiku Njemačke?

Kancelarka Angela Merkel ima slabije izglede na izborima zbog stava dobrodošlice kojeg je zauzela prema hiljadama izbjeglica.

Tokom deset posljednjih godina, politički život u Njemačkoj je bio relativno jednoličan i monoton, gdje na nacionalnom nivou dominira Angela Merkel, dok su mišljenja vodećih stranaka o glavnim problemima bila usaglašena, poput nastojanja da se spase države eurozone, zatim pitanja izbjegličke krize, pa sve do politike postepenog gašenja nuklearnih elektrana.

Međutim, moglo bi se desiti da ovakva situacija bude drugačija u 2016. godini, kada pet njemačkih pokrajina – od ukupno 16 – trebaju provesti lokalne izbore, što predstavlja pripremu za savezne izbore koji će biti održani godinu dana nakon toga.

Kancelarka Merkel ne samo da ima najslabije izglede do sada zbog svog stava dobrodošlice kojeg je zauzela u vezi s prijemom na stotine hiljada izbjeglica, nego je i uspon antiimigrantski nastrojene stranke Alternativa za Njemačku unio novi elemenat iznenađenja na političku scenu.

Polarizacija među glasačima

Ukoliko svemu tome dodamo i do sada neviđene podjele u redovima birača, bit će teško predvidjeti dalji tok dešavanja u tihom političkom životu, u kojem je obično postojao konsenzus, što bi moglo dovesti do veće podijeljenosti stavova nego što je to bio slučaj u prethodnim godinama.

S druge strane, također je prisutan strah od napada “ekstremnih islamista” unutar same Njemačke, dok bi takav događaj – ako se i dogodi – označio kraj Merkel, prema mišljenju zvaničnika, pogotovo ukoliko napad provedu osobe koje su u Evropu ušle zajedno s velikim brojem izbjeglica.

Ako Njemačka i izbjegne takav napad, izbjeglička kriza će i dalje dominirati političkom debatom ove godine, što bi trebalo dovesti do polarizacije među glasačima i ohrabriti protivnike Merkel i sa lijeve, i sa desne strane.

Visoki Vladin zvaničnik, koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti ove teme, kazao je da se “u slučaju da se priliv izbjeglica ne zaustavi, to bi onda moglo dovesti do političkih previranja na lokalnom nivou”, prenosi Reuters.

Dodaje da “ukoliko Merkel ne ostvari značajan iskorak, postoji mogućnost da se stranka Alternativa za Njemačku približi za 20 posto [glasova] na izborima”.

Uspon Alternative za Njemačku

Prema tome, Merkel bi mogla biti najveći gubitnik na novoj političkoj sceni u Njemačkoj ukoliko ne bude u stanju zaustaviti izbjeglički val u narednim mjesecima.

Međutim, ako to uspije, čini se kako će njen glavni koalicijski partner na izborima u Berlinu, odnosno Socijaldemokratska partija Njemačke, rezultirati najvećim gubitkom.

Uspon stranka Alternativa za Njemačku i povratak Slobodne demokratske stranke dodatno će otežati Socijaldemokratskoj partiji Njemačke formiranje većine koja bi naginjala desnici na državnom i na federalnom nivou, što će oslabiti poziciju ove stranke u doglednoj budućnosti.

Takva nemoć bi Socijaldemokratsku partiju mogla pretvoriti u Merkel koalicijskog partnera koji bi bio skloniji konfrontacijama, zbog čega je teško predvidjeti njegov stav kako se bliže naredni savezni izbori u 2017. godine.

Izvor: Agencije