Kratka rasprava o unutarnjem životu

Autor Frédéric Lenoir
Kategorija Filozofija
Stranica 176
Izdavač Tim press
Vrsta uveza meki
Godina 2015.

“Od svih mojih knjiga o filozofiji i duhovnosti, ova je zasigurno najpristupačnija, ali vjerojatno i nakorisnija. Kroz nju ne pokušavam prenijeti teorijsko znanje, već praktično, koje je puno bitnije: kako živjeti dobar, sretan život u harmoniji sa samim sobom i s drugima. Što u ovoj knjizi jednostavnim riječima i primjerima iznosim, kao u razgovoru s prijateljem, je rezultat tridesetogodišnjeg istraživanja i eksperimenata. Moje svjedočenje ne bi imalo nikakve težine da nije potkrijepljeno filozofijom velikih mudraca koji su obilježili moj život: Buda, Konfucije, Sokrat, Aristotel, Epikur, Epiktet, Isus, Montaigne, Spinoza, Schopenhauer, Levinas i drugi.
Postojanje je činjenica, življenje je umjetnost. Bit je života put od neznanja k znanju, od straha k ljubavlju.
Dodat ću još nešto važno, nešto što u ovoj kratkoj  raspravi možda nisam dovoljno naglasio. Kao  što kaže Spinoza u Etici, u biti samoga života i bitka postoji duboka radost. Radost je tu, a mi moramo naučiti da je vidimo, prihvatimo, dopustimo joj da se pojavi. Psihološki ili filozofski rad pomaže u otklanjanju prepreka koje često sprečavaju naviranje radosti. Upravo zato što smo tu radost okusili, pa makar i samo na trenutak, istinski ćemo se uključiti u traganje za istinom, dobrotom, ljepotom. I upravo zato što ćemo je sve češće kušati, ovo će traganje za mudrošću i dalje rasti. Isto onako kao što učimo voljeti zato što smo okusili ljubav, tako ćemo, upravo zato što smo okusili blaženstvo, poželjeti napredovati  u kreposti. K odricanju vodi radost, a ne obratno.”
Pitanja o životu i dobrom življenju intrigirala su filozofe i obične ljude oduvijek, a Lenoir u sažetom obliku pokazuje kakvi su sve odgovori u tom smislu davani kroz povijest, no istovremeno je originalan i u izboru tema i primjera, kao i u svojim interpretacijama misli drugih autora te u odmjerenom, ali snažnom isticanju vlastitih teza. Utemeljenost u tradiciji filozofije i kulture s pogledom na naše “ovdje i sada” kod Lenoira dovodi do dvostrukog učinka: čitatelji će u kratkim cjelinama posvećenima pojedinim temama steći cjelovit i dubok uvid u određeni problem, a opet će biti zaintrigirani da istražuju dalje, jer Lenoirova knjiga obiluje referencama na filozofe i mislioce od antike do danas, koji u autorovoj perspektivi postaju naši suvremenici.

Prof. dr. sc. Hrvoje Jurić
Ovom filozofskom raspravom Lenoir ne želi izlagati nikakvu teoriju, nego temeljem vlastitoga 30-godišnjeg istraživanja i iskustva i iskustva svjetskih mudraca govoriti o vrijednosti života, povjerenju, vjeri, odgovornosti za vlastiti život, djelovanju i nedjelovanju, značenju tišine i meditacije u čovjekovu životu, o važnosti spoznavanja i moći razlučivanja, o potrebi upoznavanja samoga sebe, stjecanju kreposti i vlastitim postajanjem slobodnim, o ljubavi prema samome sebi kao i unutarnjem ozdravljenju, o zlatnome pravilu – čuvanju „zlatne sredine“, o ljubavi prema drugome, zatim o nenasilju i praštanju, o nedaćama koje čovjeka snalaze te o smrti i njenom prihvaćanju, o humoru i ljepoti.
Knjiga nudi model kako spoznati vrijednost vlastitoga života, kako se suočiti sa životnim hendikepima, prihvatiti ih i ići dalje, kako unatoč svim nedaćama koje nas prate biti sretan i zadovoljan, izgrađivati i voljeti sebe, ali i druge, biti prijatelj.

Prof. dr. sc. Ivan Markešić