Kako prestati pušiti u 10 koraka

Pušači ne puše zato što uživaju u cigaretama, već zato što nikotin stvara ovisnost i ‘umjetno’ izaziva osjećaj opuštenosti i blagog zadovoljstva.

Kada nikotin preko organa za disanje uđe u krvotok, vrlo brzo stiže do svih tkiva i organa, a za 3-4 sekunde dolazi u centralni živčani sustav. Nikotin i drugi sastojci duhanskog dima utječu na mišićni tonus, broj otkucaja srca, krvni tlak, kao i na promjenu raspoloženja pušača.

Ukoliko ste se već pokušavali odviknuti od pušenja i niste uspjeli, ili ako prvi put donosite ovu važnu odluku i osjećate nesigurnost, potražite pomoć stručnjaka koji se bave odvikavanjem od pušenja. Stručna pomoć u vidu savjetovanja i uz primenu lijekova više nego dvostruko povećava šansu da pušač koji pokušava prestati s tom navikom stvarno u tome i uspije.

Deset jednostavnih koraka će vam pomoći u borbi protiv ovisnosti o duhanu.

Povjerite se bližnjima

Upoznajte obitelj, prijatelje i kolege sa svojom odlukom. Imat će više razumijevanja za krize i eventualne tegobe tijekom vašeg odvikavanja. Neće vas nuditi cigaretama, a i oni će se suzdržavati od pušenja dok su sa vama.

Provjetrite prostorije i stvari

Očistite odjeću i prostor u kojem živite od mirisa duhanskog dima.

Sklonite ‘provokatore’

Maknite iz kuće, auta, po mogućnosti i radnog mjesta, ‘provokatore’ pušenja: kutije cigareta ili drugi oblik duhana, kao i pribor za pušenje (upaljače, šibice, pepeljare…).

Odredite najbolje vrijeme

Pripremite sami sebe za ‘start’ u određenom danu u kojem ste uglavnom počinjali sve što ste uspješno završavali.
Ispoštujte tu svoju odluku. Odlaganje dana ili datuma za početak odvikavanja nije preporučljivo. To vas vodi u još veću kolebljivost, neodlučnost, i u osobno razočaranje.

Program prilagodite sebi

Lakše ćete uspjeti ako ovaj program prilagodite sebi. To znači, da primijenite iz njega sve što vama pomaže i odgovara te ga uskladite sa svojim mogućnostima.

Hrana i piće

Tijekom odvikavanja od pušenj nemojte jesti pečeno i pohano meso, jako začinjena jela, slatkiše, niti piti kavu, alkoholna pića i Coca-colu.

Tuširanje

Tuširajte se ujutro i navečer prije spavanja, a ako imate jaku potrebu za pušenjem, onda se tuširajte i ijekom dana. Tuširajte se i trljajte tijeloručnikom do pojasa pet minuta, piše Love Sensa.

Rutina

Neka vam obroci i odlazak na spavanje budu u određeno vrijeme bez velikih vremenskih pomaka. Izbjegavajte obroke nakon 20 sati, kao i odlazak u krevet odmah nakon jela.

Konzultirajte se s liječnikom

Izbjegavajte zadimljene prostorije i druženje s pušačima, jer od danas ne pušite. Kombinaciju i dozu pomoćnih ljekovitih sredstava uzmite samo prema preporuci liječnika s kojim se savjetujete u vezi s odvikavanjem. Bez konzultacije nije preporučljivo mijenjati ili prekidati terapiju. U vašem je interesu da se dogovorite s liječnikom o izmjenama i dopunama programa.

Ublažite simptome krize

Važno je da tijekom dana imate bar tri obroka i da popijete osam čaša vode, čaja ili limunade. Šetajte, brzim hodom, po 30 minuta bar dva puta dnevno. Ovo će vam pomoći da ublažite simptome krize i brže se oslobodite otrova koje je duhan ostavio u vašem organizmu, pružajući mu šansu da se oporavi.