Kako izbjeći višak kilograma

Ispijanje prve jutarnje kafe pravo je zadovoljstvo, ali i prilika da gricnemo nešto slatko i u dobrom raspoloženju započnemo dan.

Kolačić po kolačić, gotovo neprimjetno, počnu da se gomilaju suvišne kalorije i naslage oko struka. Naime, američki stručnjaci su nakon istraživanja o navikama u ishrani i konzumiranju pića, na uzorku od 22.000 ispitanika, ustanovili da se uz jednu šolju kafe, u prosjeku unese i do 108 kalorija viška!

Na vitku liniju poguban uticaj ima i alkohol, jer posle čašice žestokog pića organizam ima potrebu za još 384 dodatne kalorije, dok je kod sokova povišen unos hrane sveden na oko 226 kalorija na dan. Ni ispijanje čaja nije uvijek potpuno bezazleno jer uz ovaj napitak unesemo i 64 dodatne kalorije. Naravno, za “jastučiće” oko struka nije krivo samo piće, već navika da uz omiljene napitke jedemo neke namirnice koje pojačavaju užitak.

Tako, uz čaj najčešće konzumiramo čajne keksiće, a uz kafu smažemo čokoladicu, kolačić ili parče torte. Gazirane sokove obično ispijamo nakon što pojedemo pljeskavicu, parče pice ili neku drugu brzu hranu. Zato, ako želite da sačuvate vitku liniju, uživajte i dalje u omiljenom napitku, ali budite umjereni. A slatkiše radije preskočite.

Izvor: novosti.rs