Ford priprema najjaču Fiestu

Specijalna Fiesta najvjerovatnije će biti RS verzija, što sudeći prema odnosu Focusa ST i Focusa RS znači da će Fiesta RS biti iznad Fieste ST u smislu snage i performansi.

Ova ideja postoji već neko vrijeme u glavama odgovornih u Fordu, jer je bilo očito da nova Fiesta nije iskoristila sav svoj potencijal. Fiesta ST je veliki hit u Evropi, a i u SAD-u, kao i potražnja za Focusom RS – računica je onda poprilično jednostavna – vrijeme je i za Fiestu RS.

Sve o budućoj moćnoj Fiesti još uvijek je na spekulativnom nivou, ali možemo očekivati nešto agresivnih detalja u dizajnu, nešto spojlera, difuzora i usisa zraka, a za očekivati je da će Fiesta dobiti i bolje kočnice i sportski ovjes.
Što se tiče motora, najizglednije je da će Fiesta RS dobiti unaprijeđenu verziju 1.6-litarskog motora iz ST verzije koja inače razvija 197 KS, a u ST varijanti bi se ta brojka povećala na 250 KS. Što se tiče sistema pogona na sva četiri točka, nije realno očekivati da će Fiesta RS dobiti takav sistem, i to ne samo zbog dodatne težine koja dolazi s takvim pogonom nego zbog toga što Fiesta nije prvotno dizajnirana s 4×4 sistemom u vidu. Više detalja trebali bi saznati idući mjesec u Detroitu.
Izvor: avaz.ba