10 nevjerovatnih činjenica o vašem mozgu

Posljednja naučna otkrića poistovjećuju mozak sa još uvijek nepostojećem i nevjerovatno moćnim hiper-kompjuterom.

Donosimo 10 stvari koje vjerovatno niste znali o vašem ličnom, u vama uvijek prisutnom računaru:

Moćniji od svih

Kada bi ljudski mozak zaista bio kompjuter, mogao bi da izvodi 38.000 triliona operacija u sekundi. BluDžin, jedan od najmoćnijih svjetskih super-kompjutera može da postigne tek 0.002 odsto te količine operacija.

Možda je mozak – duša

Nakon što čovjek umre, njegov mozak nastavlja da šalje signale još približno 37 sati. Možda u tome leži tajna “čovjekove duše”.

Brzina mu je vrlina

Nervni impulsi koje šalje mozak putuju brzinom od 400 kilometara na sat, što je brže od bolida Formule

Guta riječi  

Ljudski mozak može da pročita do 1.000 riječi u minuti. Samo je pitanje vježbe i vaše dosljednosti koliko ćete ga ubrzati.

Mnogo troši

Vaš mozak svakodnevno potroši 20 odsto kiseonika i kalorija koje unesete u organizam. Ostatak otpada na srce i sve ostale organe.

Pustite ga da sanja

Nemojte da se brinete ako “prečesto” sanjate, pa čak i ako su u pitanju košmarni snovi. Češći snovi su u neposrednoj vezi sa višim stepenom koeficijenta inteligencije (IQ). A ako sanjate košmare – preskočite večeru. Košmari će preskočiti vas.

Ne plašite se sinestezije

Mozak stvara stanje koje se zove sinestezija, a ona uzrokuje da se čula preklapaju. Drugačije rečeno, postoje ljudi koji mogu da osjete ukus reči ili da čuju boje. I ne, oni nisu ludi.

Mozak okreće sliku

Kada oko vidi sliku, ono je “hvata” kao u ogledalu. Mozak odradi kompletan dalji posao, pa mi vidimo stvari u našem okruženju onakvim kakve one zaista jesu. Dakle, okrene sliku još jednom.

Kada smo već kod oka i mozga

Ljudsko oko je toliko osjetljivo da bi – kada bi naša planeta bila zaista ravna, moglo da registruje u mozgu svjetlost svijeće u noći na udaljenosti od 50 kilometara.

Nažalost…

Vaš mozak prestaje da se razvija i raste do vaše 18. godine.

Izvor: newsweek.rs