Đumbir ubija ćelije raka

Đumbir je fantastična namirnica koja se ne koristi samo u prehrani i kao začin, nego i u tretiranju mučnine i želučanih problema. Ipak, još fascinantniji podaci dolaze kroz rezultate nove studije koja pokazuje kako je ova gomoljasta biljka izuzetno uspješna u tretiranju različitih oblika kancera.

Studiju na miševima su proveli istraživači sa Georgia State univerziteta, a ona je pokazala kako je esktrakt đumbira u stanju smanjiti veličinu tumora prostate za čak 56 posto. Pored toga, pokazalo se kako đumbir smanjuje upalu u organizmu i tijelo opskrbljuje antioksidansima.

Još jedna studija koju je provela neprofitna organizacija PLoS pokazala je kako đumbir igra ključnu ulogu u tretiranju raka dojke i matičnih ćelija raka, za koje je poznato kako ih je iznimno teško ubiti.

“Matične ćelije imaju sposobnost regeneracije i samoobnavljanja, prolaze kroz različite promjene i mutacije, pa su tako otporne na konvencionalno liječenje poput hemoterapije, a često su sposobne da se dijele i formiraju nove kolonije raka. Jedini način da se tretira tumor jeste da se unište matične ćelije u njemu”, podaci su sa stranice Health Nut News.

Kad se korijen (đumbir) suši ili kuha (jedan od najčešćih načina pripreme đumbira), u njemu nastaje organsko jedinjenje šogaol. Fascinantan je način na koji se ovo jedinjenje bori protiv matičnih ćelija raka.

“Istraživanja su pokazala kako šogaol utječe samo na ćelije raka i ubija samo njih, ali ne i zdrave ćelije, za razliku od, primjerice, hemoterapije, koja, pored ćelija raka, ubija i zdrave ćelije”, navodi se u tekstu Health Nut Newsa.

Naposlijetku, kad se uporedi s lijekovima protiv kancera poput Taxola, pokazalo se kako šogaol ubija više ćelija raka i tumora, a istraživači navode kako je ovo jedinjenje čak 10.000 puta jače od lijeka Taxol u ubijanju ćelija raka, zaustavljanju formiranja novih tumora i očuvanja zdravih ćelija u životu.

Važno je napomenuti kako slična studija još uvijek nije provedena na ljudima, ipak, rezultati su obećavajući i daju nadu oboljelima od raka, pogotovo ukoliko se u obzir uzme kako nam je priroda dala lijekove za sve, te koliko konvencionalni tretmani raka znaju biti teški za tijelo i um oboljelih.

Studija je objavljena na stranici US National Library of Medicine National Institutes of Health.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svom korijenju. Već hiljadama godina koristi se kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Đumbir je porijeklom iz Kine, a jedna je od ključnih biljaka u ajurvedskoj medicini.

Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Đumbir je prirodan lijek za bolju probavu, smanjuje upale i ublažava alergije te pomaže kod mučnine.

Popularan je u kuhinjama širom svijeta zbog svog specifičnog ljutkastog okusa. Najčešće se koristi kao začin ili u pravljenju čajeva i napitaka.

Izvor: klix.ba