Kia Sportage 4. generacije

Blizanac Hyundai Tucsona izgleda redizajniran, a nov je, 4 cm duži, čvršći, dinamičniji i štedljiviji

Krajem prošle godine upoznali smo i (gotovo) oduševili se Hyundai Tucsonom (bivšem ix35) treće generacije, a sada je stigao njegov tehnološki ‘blizanac’, Kia Sportage četvrte generacije. To odmah ukazuje da je Kia pionir korejskog koncerna u ovom segmentu, odnosno Hyundai je 1998., kupnjom Kije, došao u posjed tehnologije kompaktnog terenca, preciznije SUV-a C-segmenta (danas im ‘tepaju’ – crossover).

Prvi Kia Sportage predstavljen 1993., bio klasičan terenac kompaktne klase, napravljen uz pomoć Mazde (motori i mjenjači) i Forda, s kojima je Kia tada surađivala. Koncepcija podvozja i pogona 4×4 malog terenca bili su izvedeni iz legendarnog, klasičnog Jeepa, koji se u Koreji proizvodio po licenci. Prvi Sportage, koji je izgledao kao SUV,  bio je blizak s klasičnim terencem Kia Retona, koji se također prodavao u Europi.

Sportage je uspio i zbog simpatičnog dizajna, za takvu vrstu vozila te činjenice da ga je za europsko tržište proizvodio slavni njemački Karmann iz Osnabrücka (deal s vlasnikom, Fordom)! Na tržištu je izdržao do 2002., a model druge generacije, predstavljen 2004., bio je već zajednički projekt koncerna Hyundai KIA, po koncepciji SUV (dakle polu-terenac) i tehnološki blizanac s prvim Hyundai Tucsonom. U tim se modelima najviše dokazala prva generacija korejskih common-rail dizelaša 2.0 CRDI. Oba su modela bila pun pogodak, a na jesen 2008. je redizajniran.

Treći sportage, predstavljen u ožujku 2010. na salonu u Ženevi, višestruko zanimljiv. Prvo što je tako koncipiran i dizajniran da upravo predstavljeni četvrti izgleda poput temeljito redizajniranog. Drugo, napravljen je po istoj koncepciji, kao tehnološki blizanac s Hyundai ix35. Tehnološki prvoklasan (po mnogima, omjerom plaćenog i dobivenog, najbolji kompaktni SUV svoga doba). I treće, počeo se proizvoditi u Slovačkoj, u Žilini, u jednoj od (i danas) najsuvremenijih tvornica automobila, odakle stiže i četvrti.

Uspio je iznad svih očekivanja (najprodavaniji je Kijin model na EU tržištu), uz redizajn 2014., dosegavši nakladu blizu dva milijuna. Kia Sportage četvrte generacije predstavljen je u listopadu 2015. na salonu u Parizu, ali za početak tržišne ofenzive trebat će pričekati do sljedećeg ožujka. Na prvi pogled reklo bi se, ponavljamo, redizajniran, ali, ovo je ipak potpuno novi model, s generacijskim iskorakom. Da je ipak izveden i uspješnog prethodnika (suprotno bi bilo nelogično) pokazuje zadržana širina od 1885 i visina od 1635 mm. Dužina je, pak, povećana na 4480 mm (+40), a međuosni razmak na 2670 mm (+30).

Više je novosti pod limom: udio čelika ultra-visoke čvrstoće UHTS (ultra-high-tensile-steel) povećan je sa 17 na 51 posto, što je čvrstoću strukture povećalo za gotovo 40 posto. Masa je, usprkos većim dimenzijama, smanjena za 45 kg. To doprinosi performansama i dinamičnosti. Dodatan je plus smanjenje koeficijenta otpora zraka sa 0,35 na 0,33 i sve to, ovisno o modelu, smanjuje potrošnju, od 5 do 11 posto.

EuroNCAP test još nije proveden, a kako je prethodnik osvojio pet zvjezdica, ne treba nimalo sumnjati da će to osvojiti i prethodnik, rezultatima u vrhu klase. Prostranost, korektna i u dosadašnjem modelu, dodatno je poboljšana, posebno straga. Podnica je snižena 3 cm radi pravilnijeg položaja sjedenja, uz zadržavanje udaljenosti udaljenosti od tla od 17 cm, kao u prethodniku. Uz to je prtljažnik napuhan sa 465 na solidnih 503 litre.

U benzinskoj su ponudi 1.6 GDI, atmosferski s direktnim ubrizgavanjem i 132 KS, fino dorađena verzija dosadašnjega, te 1.6 T-GDI, nova turbo verzija sa 177 KS. Dizelska je paleta zanimljivija. Osnovni je i najpopularniji 1.7 CRDI sa 116 KS (isti, a dorađeni dosadašnji). Iznad je rangiran 2.0 CRDI, sa 136 i 185 KS (dosad 136 i 184), temeljito dorađen, s olakšanim blokom i radilicom, te novim sustavom ubrizgavanja, vršnih tlakova većih od 2000 bara.

Kako je i uobičajeno, osnovne su verzije s prednjim pogonom (2WD), radi niže cijene i potrošnje, koji je dostupan s benzincem od 132 KS i turbodizelašima sa 115 i 136 KS te ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva. ‘Ozbiljnije’ verzije, s pogonom 4×4 (AWD), pokreću se turbobenzincem sa 177 KS te turbodizelašima sa 136 i 185 KS. Oba dizelaša 2.0 CRDI dostupna su i s automatskim 6-stupanjskim mjenjačem, a uz benzinca može se doplatiti DCT7, direktnouključivi automatski mjenjač s dvostrukom spojkom i sedam stupnjeva.

Oprema je dostupna u paketima Attraction (samo uz osnovnog benzinca), Edition 7, Vision, Spirit, GT Line i Platinum, a najskuplji paket, kako i ime kaže, donosi miris premiuma. Sve ukazuje na uvjerljive, u mnogome izvrsne performanse, što su prve testne vožnje u Njemačkoj i potvrdile. Termin dolaska na naše tržište još nije objavljen, a prodaja u Njemačkoj već je počela. Ponuda počinje sa 19.990 eura, koliko stoji benzinac 1.6 GDI sa 132 KS, a najjeftiniji je dizelaš 1.7 CRDI Edition 7 sa 116 KS – 23.390 eura.

Najjeftiniji 4×4 je 2.0 CRDI Vision AWD (136 KS) – 31.190 eura, najjeftiniji s automatskim mjenjačem 2.0 CRDI Vision AWD A/T (136 KS) – 32.790 eura. Za najskuplji model, 2.0 CRDI Platinum AWD A/T (185 KS), treba izbrojiti 42.190 eura. Na našem će tržištu, zbog zloglasne trošarine, osnovni modeli biti nekoliko postotaka skuplji, ali najskuplji i više od 10 posto. Nažalost..

kia sportage2

kia sportage3

kia sportage

kia sportage1

 

autoportal.hr