Bitwalking – aplikacija koje će vam platiti da hodate

Doba računala posjelo je ljudski rod ispred malih ili većih zaslona, pa se jako često događaju razni problemi s lošim držanjem ili bolovima u leđima.

Jasno je kako će toga biti sve više i kako ćemo u budućnosti nekako morati natjerati čovjeka da počne ponovo živjeti aktivan život. Nekada sasvim normalno pješačenje ili vožnja biciklom, danas su postali stvar rijetkih individua, dok se većina ljudi okreće vožnji automobilom ili javnim prijevozom. No, Nissan Bahar i Franky Imbesi došli su na jednu sjajnu ideju, a to je – platiti vam da hodate.

Možda zvuči vrlo optimistično i pomalo suludo, no ulagati u hodnje moglo bi se pokazati vrlo korisnim i hvale vrijednim. Nema tu neke pretjerane filozofije, dvojica inovatora spremi su vam platiti za svakih 10 000 koraka koje napravite. Na vama je samo da hodate, a aplikacija će ostatak posla poput izračuna prijeđenih kilometara i isplate novaca vršiti sama. Za sada je aplikacija poprimila nekoliko značajnih ulaganja, među kojima najviše ulažu tvrtke iz Japana. Trenutno je uloženo u razvoj ove ideje 6.6 milijuna funti, a nova preokupacija je traženje potpore u promociji i oglašavanju aplikacije.

Aplikacija Bitwalking brojat će dakle vaše korake koje napravite tokom određenog vremena te vam na temelju toga izračunati sumu novaca koje ste zaradili. Za ovu aplikaciju izrađena je posebna valuta virtualnog novca koja nosi naziv Bitwalking dolar. U pravilu za svakih 10 000 koraka dobiti ćete na vašem računu 1 BW dolar, a taj ćete virtualni novac moći pretvoriti u fizički novac ili ga iskoristiti za online kupnju na određenim mjestima.

Ono što još valja posebno naglasiti jest da je aplikacija namijenjena za siromašnije države. U pravilu pojaviti će se najprije u Keniji i Malawiju, a sve s ciljem unaprjeđenja standarda tamošnjeg naroda. Poznato je da stanovnici gore spomenutih zemalja dnevno jako puno propješače, što će značiti da će ne dnevnoj razini zaraditi i određenu svotu novaca. Dakle, s tog gledišta ova aplikacija je iznimno plemenita cilja i nimalo ne sumnjamo da će doći do još ulaganja tokom narednih mjeseci. Za sada aplikacija neće biti aktivna na području razvijenih zemalja. Kako će cijeli koncept profunkcionirati i da li će se pokazati uspješnim, mogli bismo vidjeti već u narednim mjesecima kada korisnici počnu brojati svoje prve korake.

 

pcchip.hr